查看: 11372|回復: 17

KK Sir (Clock Issue)

DUALXEON 發表於 2007-2-19 20:36:34 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
KK Sir

你個CD CIock 上有2個Cap

Sanyo 是白字 有人說應該是金色字

另外一只Cap我都唔知牌子.因字自動退色.

有人說個2隻Cap是假嘢.價值$1200個Clock 2隻Cap值幾錢.我想唔會.

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
kk_ho 發表於 2007-2-19 22:03:11 | 顯示全部樓層

Re: KK Sir

Dualxeon,

Sanyo 是白字 有人說應該是金色字

--> please goto sanyo to download the datasheet to verify.
--> 有人說應該是金色字 --> please show us the information about this, we want to know too.

另外一只Cap我都唔知牌子.因字自動退色.
--> Rybycon MBZ series

有人說個2隻Cap是假嘢.價值$1200個Clock 2隻Cap值幾錢.
--> Please tell me how to check? Or you can simple use CAP meter (HP brand) to test it at 10KHz freq, it is easy to check the fake of the SANYO cap. OR

--> You can ask SANYO and RUBYCON to check the price, the SPQ is USD$1000, i.e. you need to place order to single item for atleast USD $1000
-->you can also check the price in Farnell and RS components too.

--> Ask that man who can provide the evidence to you.

--> $1200 which include development cost, componnets cost, and measuring equipment cost. The clock(oscillator module) is tailor made and design, not you found in the market one.

Thanks
KK.HO

我想唔會.[/quote]
 樓主| DUALXEON 發表於 2007-2-19 22:45:23 | 顯示全部樓層
KK

用小小時間想想才答.不需要急.
 樓主| DUALXEON 發表於 2007-2-21 15:28:26 | 顯示全部樓層
:idea:

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2007-2-21 16:50:30 | 顯示全部樓層
Yes, you can simple to use this machine to check the cap. value and Disapation factor and Q factor.

KK
 樓主| DUALXEON 發表於 2007-3-2 00:31:09 | 顯示全部樓層
今日搬個Clock去另一部機.不過Resu1t 真是麻麻.感覺唔到個Clock有好到.

唔知KK Sir 有無意見

本帖子中包含更多資源

x
kk_ho 發表於 2007-3-2 00:47:26 | 顯示全部樓層
Any high hand (Muka, Modi, Audionote, Windwss,)

Any idea?

Let me ans your question when back to HK.

KK
 樓主| DUALXEON 發表於 2007-3-3 12:35:32 | 顯示全部樓層
[quote:fb23e81a77="kk_ho"]

Let me ans your question when back to HK.

KK[/quote]

煲了2天都無改進.D人又話改Clock有好大分別.

:!: Exclamation , :!: Exclamation , :!: Exclamation

KK Sir 請指點.
kk_ho 發表於 2007-3-3 13:25:16 | 顯示全部樓層
Dualxeon,

Back to HK last night, U

累你久侯, 要看清楚題目才敢答啊, 不想太急

"D人又話改Clock有好大分別 "
當然睇下佢識吾識改啦, 我諗你識改呱?

Clock circuit 分同步與非同步
我不能就用你一撮電路判定一切
有無多D Info.

吾信, 可參考小弟於 HDAV 一書堤及一部 Pioneer DV-S9,
嗰個 clock 不是就切二條線再焊二條線這麽簡單
很多人有 SERVICE Manual 都攪吾掂.

WINDWSS, MODI, Audionote 見字就幫幫他吧

KK.Ho
 樓主| DUALXEON 發表於 2007-3-3 22:43:57 | 顯示全部樓層
KK Sir

1)要點分別Clock circuit 同步與非同步.

2)同步要點做.

3)非同步要點做.

你要What kind info .

要點才確定我安裝正確.

KK Sir 請指點
kk_ho 發表於 2007-3-3 23:14:24 | 顯示全部樓層
呢度噤多高手/學生
次次都係我答先,不如都等D其他朋友做吓資料搜集,
AudioNOTE, WINDWSS, MUKA, Stephn2K, ALEX等高手都經常棒場,
就不如 AUDIONOTE 答先啦,
做吓資料搜集, 學多D其他野

Audionote 大佬, 你點睇?
A 字行頭你答先

好吾好?
 樓主| DUALXEON 發表於 2007-3-4 00:47:23 | 顯示全部樓層
KK Sir

我要等到幾時.

我想完成以下報告同各位分享.

文章主題:

CD 摩機 + 你們的優質服務 + 落文修理 + 落文優質送貨服務 + 原廠超優質服務 + 再原廠超超優質服務

:
admin 發表於 2007-3-6 11:07:37 | 顯示全部樓層
DualXeon,

有空拿部機到我們那裡做這個修改嗎? 一定幫你搞得滿意.

文字表達始終有限制
 樓主| DUALXEON 發表於 2007-3-6 13:22:16 | 顯示全部樓層
Admin

多謝先.
SSWONG 發表於 2007-3-6 14:48:02 | 顯示全部樓層
[quote:6b8264dea3="kk_ho"]Dualxeon,

Back to HK last night, U

累你久侯, 要看清楚題目才敢答啊, 不想太急

"D人又話改Clock有好大分別 "
當然睇下佢識吾識改啦, 我諗你識改呱?

Clock circuit 分同步與非同步
我不能就用你一撮電路判定一切
有無多D Info.

吾信, 可參考小弟於 HDAV 一書堤及一部 Pioneer DV-S9,
嗰個 clock 不是就切二條線再焊二條線這麽簡單
很多人有 SERVICE Manual 都攪吾掂.

WINDWSS, MODI, Audionote 見字就幫幫他吧

KK.Ho[/quote]

KK sir,
不是不想帮,有心无力啊!我这个新新手没换过CLOCK, 对phase locked loop也不熟。至于SANYO OS-CON, 我看到很多中国产品用的都是白字(maybe produce in china factory or produce ~2004&before is white word). Farnell的是金字, RS旧catalog是白字。
kk_ho 發表於 2007-3-9 10:31:20 | 顯示全部樓層
Dualxeon,

Adding the subject description ( ) in your subject.
modi 發表於 2007-3-9 11:04:39 | 顯示全部樓層
[quote:53a40c18c0="DUALXEON"]今日搬個Clock去另一部機.不過Resu1t 真是麻麻.感覺唔到個Clock有好到.

唔知KK Sir 有無意見[/quote]

1.你的另一部機是否同一頻率呢?
2.你是否知要拆下什麼零件呢?
3.你不如上載多些圖看看吧?
4.不如你真係拿部機上來吧!改錯了不單唔好聲,反而可能更差!
modi 發表於 2007-3-9 11:07:22 | 顯示全部樓層
DUALXEON 兄不如你學一學石英晶體作用及原理吧!