查看: 7153|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

隆宇 208

Hifi_Liu 發表於 2006-11-13 19:52:50 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
隆宇208

上星期去了觀塘聽隆宇電源產品, 本着只聽不買的精神, 約了兩位兄弟一起上去, 一開始, 聽 206 最低之型號, 老闆將所有器材都插入隆宇拖板試給我們聽, 真估不到隆宇連後級都可以同其他器材同時使用,而自選音樂是陳小姐的作品,我覺得206對我來說沒有什麼驚喜, 可能我冇耳仔啦, 跟着老闆叫我們試玩兩隻 206, 原來 206 都可以玩兩隻, 他是將兩隻206 串起,然後將大部份器材都插在最後的206上, 估唔到今次真係有料到, 人聲好明顯 sharp 曬, 而鋼琴聲比之前的更清脆, 跟着唔駛講繼續玩啦, 202 有六個插頭, 比206 多了兩個, 講真, 驚喜冇之前兩隻206 串起噤明顯, 如果要買, 俾我會買兩隻206好過, 據老闆所講, 202 和206 的分別是多了兩個插位, 其實兩者在效能上分別不大, 跟着我們到試隻 207, 嘩, 有料到, 兄弟們都忙着問什麼價位, 我心想唔通今次連我都會中蕉, 我心中不斷想着老婆的訓話, 你隻隆宇幾靚都冇用, 207 比起同時間用兩部206時明顯更靚, 分析力更強, 高中低頻都去得很平均, 可以講話全套系統都升咗級, 這時, 時間大約已經七時許了, 忽然手電響起, 大件事, 原來是老婆大人打來, 但不知道什麼原因, 我好震定同佢講, [ 我現在同朋友試緊隆宇, 你同個仔食飯先, 我遲 d 返,] 嘩, 真估唔到我會噤勁, 連皇帝都唔驚, 跟着老闆問我們試唔試玩最後一隻208 拖板, 我們當然 said ok la, 我合上眼睛, 音樂開始, 我可以話冇嘢好講, 高中低都去得比 207 更好, 成套器材很有音樂感, 可以用 [活] 字來形容, 據老闆所講, 208 最前的一個插位是特別設計的, 分析力比前五個插位更靚聲, 今次估唔到比隻隆宇毒死, 連我都冇嘢好講, 最弊的事 207 和 208 價錢只是相差 600元左右, 最後各人只好買最貴果隻208拖板返屋企。
 樓主| Hifi_Liu 發表於 2006-11-13 19:56:43 | 只看該作者

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| Hifi_Liu 發表於 2006-11-13 21:06:06 | 只看該作者

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| Hifi_Liu 發表於 2006-11-13 21:06:34 | 只看該作者

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| Hifi_Liu 發表於 2006-11-13 21:08:46 | 只看該作者

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| Hifi_Liu 發表於 2006-11-13 21:13:17 | 只看該作者
在此聲明, 小弟只是向大家分享心得和抱着好東西與各好友分享, 絶無意思茶毒各人購買, 各位仍然可以購買 isotek 和 psaudio 等名器

謝謝

stephen2k 發表於 2006-11-13 21:27:32 | 只看該作者
SACD 兄, 你最後有冇試隻魔力呀, 我上次聽了 207 , 然後再試隻魔力, 魔力的音場和空間感, 真係好勁

不過唔知道 208 和魔力會差幾遠, 而我上次購買魔力時, 還未出 208

stephen2k 發表於 2006-11-13 21:30:23 | 只看該作者
SACD 兄, 你幅相係唔係傳說中的鑑聽喇叭 Genelec

:shock:
stephen2k 發表於 2006-11-13 21:33:27 | 只看該作者
SACD 兄, 會唔會有屋企測試報告呀, 如果你係用 Genelec , 我冇估錯測試報告一定很中肯

8)

你用緊什麼器材呢
 樓主| Hifi_Liu 發表於 2006-11-13 22:14:49 | 只看該作者
對不起, 我暫時沒有時間出家裡測試報告

我的器材如下

Speaker : Genelec Active speaker

Speaker stand : Foundation II

pre-amp : focusrite mono-block pre-amp

cd transport : sony 9000ES (大摩過)

ops:
audionote 發表於 2006-11-14 03:54:59 | 只看該作者

本帖子中包含更多資源

x