打印 上一主題 下一主題

示波器..方波問題

Kenny2a3 發表於 2006-11-13 17:27:02 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
各位, 打個招呼先, 我係新仔, 自己玩左膽機好幾年, 想問一些問題,
希望大家提點下我啦 : .

如果方波輸出有不少變形的部分(像梯形), 除了輸出牛外,
還會有甚麼地方是問題根源?

我的少少歷史:
我多年前多得買零件的一個師父教一些基本東西..
我就diy左一部後級6v6 (4極接法) 負回輸...大約4w...
前級和喇叭是舅父給我的proac書架式"唔記得model", 和matisse reference線路, 都是早期他找人砌的.
但因靈敏度太低和種種關係,實左唔夾, 直到一天二手平價買左一對denon鋼鎡半古董(70年代)...轉左3極接法和改用6l6線路(大約1.2-1.5w)和不斷改進, 才達到接受到的地步(主要係本人銀包'力水'唔夠)

其實自己反而最想砌一部2a3.

謝謝各位任何的意見!!
modi 發表於 2006-11-13 20:00:35 | 只看該作者

Re: 示波器..方波問題

[quote:5e40547233="Kenny2a3"]各位, 打個招呼先, 我係新仔, 自己玩左膽機好幾年, 想問一些問題,
希望大家提點下我啦 : .

如果方波輸出有不少變形的部分(像梯形), 除了輸出牛外,
還會有甚麼地方是問題根源?

我的少少歷史:
我多年前多得買零件的一個師父教一些基本東西..
我就diy左一部後級6v6 (4極接法) 負回輸...大約4w...
前級和喇叭是舅父給我的proac書架式"唔記得model", 和matisse reference線路, 都是早期他找人砌的.
但因靈敏度太低和種種關係,實左唔夾, 直到一天二手平價買左一對denon鋼鎡半古董(70年代)...轉左3極接法和改用6l6線路(大約1.2-1.5w)和不斷改進, 才達到接受到的地步(主要係本人銀包'力水'唔夠)

其實自己反而最想砌一部2a3.

謝謝各位任何的意見!![/quote]

其實影響方波主要是輸出牛,但是方波有些微失真也是正常的,膽機的失真是偶次諧波失真,人耳能接受的偶次諧波失真是很大的,所以不用大介意波形的失真,只是一個參考而已。

如你真的想砌2A3我建意你不如一次過砌部300B吧!你可以比較兩機的分別。
 樓主| Kenny2a3 發表於 2006-11-13 22:58:48 | 只看該作者
oh..多謝指教!