我係一名新手,有興趣買部幾仟蚊胆機,請大家俾D意見....介紹一下.thx!

rlok 發表於 2006-10-26 01:27:05 | 顯示全部樓層 |閱讀模式
stephen2k 發表於 2006-10-26 11:08:59 | 顯示全部樓層
用幾千元, 係千頭定千尾呢

價錢會有好大分別

modi 發表於 2006-11-1 21:51:26 | 顯示全部樓層
比幾千不如自己砌吧!會有驚喜的!
DUALXEON 發表於 2006-11-3 01:39:16 | 顯示全部樓層
[quote:d33ce84cda="modi"]比幾千不如自己砌吧!會有驚喜的! [/quote]

比幾千我會撰擇自己砌
stephen2k 發表於 2006-11-3 13:14:53 | 顯示全部樓層
嘩, 個個好似你噤叻, 當然係自己砌啦

8)
dynamicdog 發表於 2006-11-12 15:36:01 | 顯示全部樓層
上堂砌機啦!

自己砌膽機都幾得人驚, 幾百V電壓
dynamicdog 發表於 2006-11-16 02:04:43 | 顯示全部樓層
hi fi fever好似有部成品300B賣,唔貴,又唔洗自己砌
你去問下價lor
sunnylee 發表於 2006-11-19 13:23:43 | 顯示全部樓層

買機見解

砌機要考慮自己對擴音機的音質要求,砌出來的聲音是否合你心意(不能試聴,音質有誰知).否則浪費金錢換機.想買機首先決定自己喜歡聴人聲或動態的音樂,才到大小的音響店試音,找出自己合聴的機.
modi 發表於 2006-11-21 21:43:21 | 顯示全部樓層

Re: 買機見解

[quote:be14e8131a="sunnyhk"]  砌機要考慮自己對擴音機的音質要求,砌出來的聲音是否合你心意(不能試聴,音質有誰知).否則浪費金錢換機.想買機首先決定自己喜歡聴人聲或動態的音樂,才到大小的音響店試音,找出自己合聴的機.[/quote]

如果你對音響零件有認識,一點都不會浪費金錢,只要知道自己的取向便可以了,除了線路外最影響音質的便是電容了,所以更換一顆電容已有很大的影響了!砌機只會得到比廠機更超值的回報吧!