查看: 17306|回復: 42
打印 上一主題 下一主題

[課程/工作坊] 2013夏季-隔離牛製作班x電源線材製作班

loklok31 發表於 2013-8-15 21:15:51 | 顯示全部樓層
好高興可參加隔離牛製作班,家中已有一個3000w的隔離牛在使用中,隔離牛有3組輸出,1組1400W,2組800W,駁了BD Player,AV 前級,3個有源喇叭,1個超低音

而今次造的1500W,可以放後面以供2個後置有源喇叭及投影機用

未加今次的隔離牛之前,因為已有個3000w隔離牛,畫面同聲音都好好多,雜訊小左,音樂背景靜了許多,一靜細節就出來

加埋今次的隔離牛,畫面更加光更加清晰,雜訊好明顯更小,眼也突埋出黎,而因為後置喇叭噪音小了,令成個音場更立體,背景更黑,細節也出來了!

今日手痕打開之前的3000W隔離牛,隻牛唔識睇,但其他料真係一般,美插是大陸嘢,啲線好幼係渡銀線,好在佢打孖上,電容是平嘢!唉!

之後又手痕,就係打開今次1500w的隔離牛,全部包上吸電滋波物料,再試………………………………畫面同聲進步好多啊!大家可以試下吖!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
loklok31 發表於 2013-8-15 21:20:48 | 顯示全部樓層
多謝導師的專業教道,對比隻3000w隔離牛,今次隔離牛班的用料好好多

本帖子中包含更多資源

x
loklok31 發表於 2013-8-16 12:50:01 | 顯示全部樓層
我無地盒啊!但有用工業用“地瀘“一樣好正,能將外來雜訊隔絕不能進入音響,但能比音響發出嘅雜訊帶走!背景更靜更黑!

如果加埋地盒會唔會更勁呢?

本帖子中包含更多資源

x
loklok31 發表於 2013-8-16 13:03:47 | 顯示全部樓層
kk_ho兄,我都有諗過加滿“爉青“嘅造法,但日後有問題維修唔到,但如你所講加入地盒材有得諗,但材料會過電嗎?短路就不得了!而地盒內材料貴嗎?
loklok31 發表於 2013-8-18 08:35:58 來自手機 | 顯示全部樓層
kk_ho兄!電氣預埋我吖唔該!