打印 上一主題 下一主題

JBL 同好會歡迎你!

hibon 發表於 2006-1-28 17:24:36 | 顯示全部樓層
首先預祝各位師兄耳運亨通。我仲用緊JBL-50A 10吋低音,用大陸胆機EL-34推,人聲都幾好,是否喇叭唔夠班,換4312D如何,請指點!
hibon 發表於 2006-1-30 12:04:22 | 顯示全部樓層
恭喜發財,萬事勝意,唔夠班的意思是,如果換喇叭人聲會不會更好,如4312D因我比較喜歡JBL這牌子,因為L-50A都很耐用,請指教。
hibon 發表於 2006-1-31 23:24:16 | 顯示全部樓層
唉!正是資金有限,牽一髮動全身,唯有聽住先,多謝你的意見!Thanks
hibon 發表於 2006-2-1 14:56:59 | 顯示全部樓層
放假冇街去,一講起L-50A就火都黎埋,點解?話說廿多年前帶足銀両去西洋菜街,買JBL4311B,因為當時音响世界讀者信箱經常推介,貪平走進一間當時相當出名的黑店X威,二話不說,就落了一仟元訂金,正想落地址送貨的時候,個SALES出招話:JBL邊有人買架,冇高音,啪邊,低音pet pet聲,買呢一對喇,英國嘢,12吋同軸,冇得揮。,我一定要JBL,佢冇我辨法,叫我試L-50A,可能未做手脚,都幾好聲,冇得退訂,唯有阿超着褲L-50A都殺!仲有下文,趕住去拜年!,待續
hibon 發表於 2006-2-2 00:46:52 | 顯示全部樓層
搞錯咗,唔係去拜年,係有親友來拜年至真,趕住熄機接財神,聽完音樂情人,曲終人散。講番L-50A無奈之下落了一仟元訂金,唯有返歸等候,等了兩天,街都唔敢出,突然電話響起,又係果個SALES來電,話L50A冇貨,不如轉10吋同軸果對,話仲好聲,我死都唔制,經一輪交涉,有排講,簡略。最後終於送貨來了。幾天後去其它的正鋪一睇,又中招,原來價錢仲貴過JBL4311B,唉!年少無知,如果唔係這樣,可能宜家仲用緊4311B都唔定呀?順帶一提當年在音响屋有閣樓果間,一聽難忘的喇叭就是JBL4313和馬蘭士的水晶LP盤,真係好靚聲!提起4313二手市場好似好少見到嘅?請各位師兄不要見笑小弟的無知呀!晚安,明天(過了十二點)應該是今天開工大吉。
hibon 發表於 2006-2-2 18:47:32 | 顯示全部樓層
好彩仲有啲A字頭既機和T字頭同軸喇叭都幾好,如果唔係就........