查看: 322194|回復: 203
打印 上一主題 下一主題

JBL 同好會歡迎你!

thomas 發表於 2005-11-14 17:23:15 | 顯示全部樓層
各位師兄,

小弟現在用緊Denon2105配雜嘜喇叭,最近想換套較好的7.1(movie 70% + music 30%),budget約$4000,請問JBL SCS series是否一個好選擇(因我在朋友家中聽過,覺得好正)?

其實我心目中有兩個初步選擇,想請各位師兄俾啲意見:

1)一套JBL SCS 300.7,請問現在約幾多錢?

2)一套JBL SCS 200.7 (中置及4隻後置)+ 2隻260 speaker(前置),因小弟覺得後置不需太好(其實是budget [s53]問題 [s7]),請問各位師兄有何意見?另外,這樣配搭約幾多錢?

謝謝!
thomas 發表於 2005-11-15 12:11:20 | 顯示全部樓層
唔該哂,狗記師兄!
我已經決定買一套scs200.5 + 一對sat300,不過我想confirm吓scs200.5隻中置係唔係同scs300.7隻中置一樣架?
另外,可否介紹一、兩間信譽較好的商舖給我呢?謝謝!
請問一套scs200.5大約幾錢?一對sat300大約幾錢?謝謝!
thomas 發表於 2005-11-15 12:43:01 | 顯示全部樓層
狗記師兄,其實$4,000左右嘅7.1仲有冇其他選擇?scs178?scs188?
thomas 發表於 2005-11-15 13:36:35 | 顯示全部樓層
狗記師兄,
唔該哂 :
如果budget得$4,000左右,邊個選擇會好啲:
1) scs200.5 + sat300,約幾錢?
2) scs200.5 + e20,約幾錢?
3) scs178 + e20,約幾錢?
4) scs188 + e20,約幾錢?
5) scs300.7,約幾錢?
謝謝!
thomas 發表於 2005-11-15 14:23:45 | 顯示全部樓層
狗記師兄,

煩請提供 旺角天下 及 時代 的地址,謝謝!
thomas 發表於 2005-11-16 11:09:09 | 顯示全部樓層
狗記師兄,

我今晚會去旺角買喇叭,所以想先請教一下。
我宜家諗住買E20或E30做前置,SCS178/SCS188做中置、後置及woofer。但係E20同E30都係8Ohms而SCS188就係4Ohms,請問我用denon2105黎推會唔會有問題?啲喇叭會唔會唔夾?
另外,中置如果用E25會唔會正過SCS188隻中置好多,但係咁做會唔會好浪費(因為套SCS188剩係用4隻suround同woofer)?

謝謝!
thomas 發表於 2005-11-17 10:19:03 | 顯示全部樓層
狗記師兄,
小弟昨天終於買了喇叭,原本想買JBL E30 + 腳架(合共約$3,700),但最後被店員遊買了 Wharfedale Diamond 9.5 座地喇叭(約$4,400)
http://www.wharfedale.co.uk/model.php?model_id=15

試聲時覺得整體表現不錯,但小弟發覺在各音響網站均很少人提給此牌子的喇叭。所以想問吓狗記師兄,對這款喇叭有什麼評價,價錢是否合理,謝謝!
另外,小弟亦買了一套JBL SCS-188用來做中/後置及woofer,請問同對Wharfedale Diamond 9.5夾唔夾?

謝謝!
thomas 發表於 2005-11-17 11:52:56 | 顯示全部樓層
Thx! 狗記師兄,
你話可以用部Amp嘅setting來修正/改善speakers之間唔同Ohms嘅問題,可否講詳細少少,教教小弟,謝謝!
thomas 發表於 2005-11-17 12:43:20 | 顯示全部樓層
狗記師兄
Ok, i will tell u the result and setting after testing, Thx