查看: 322198|回復: 203
打印 上一主題 下一主題

JBL 同好會歡迎你!

MDLP 發表於 2005-12-13 00:22:04 | 顯示全部樓層
[quote:4e20e427de="狗記@AV攻略"]師兄,沒法啦,4312D 連 12" 低音都用上昂貴的釹磁,一隻對四隻成本,但阿狗聽過所有 4312 的版本,4312A、4312B、4312C、4312D、4312MKII、4312XP、4312M 等等,發覺 新 4312D 最好聲,而且帶有濃厚原袓 JBL 的音色,確是難待得! :wink:[/quote]

小弟拜讀過你在avbuzz的4312D試聽報告,對4312D非常正面,但小弟實在懷疑一對全新的4312D再配HK-sur-amp能否如報告所述般?一對大JBL發揮到正常應有狀態非沒有經過200-300小時大爆棚洗禮的話,與好聲拉上關係仍在距離,所以好多人話舊4312A較好聲係有原因的
全新4312D開聲比我的感覺是:高音濛、中音干及叫、無超低.....但對4312D終極能出到好聲仍好有信心,祇係點bow及時間問題
另請教狗記能否比較4312D與舊4425(因價位接近而又係經典)邊對易推及好聲?

http://www.avbuzz.com/bbs/av/diss.php?tid=43106&ordering=asc
MDLP 發表於 2005-12-25 18:04:50 | 顯示全部樓層
現用器材如下

CDP: Pioneer T07
DAC: PSaudio Ultraline / Lite DAC60
AMP1: V8i(250Wx2/8ohm 500Wx2/4ohm)
AMP2: Tact RCS2.0 + M2175 (暫借用)
AV AMP: YAMAHA AX-1
AV SPKR: 全JBL - SVA50 + center / Control wave / ProIII / movie 1a

4312D唔夠力推,按我情況應該唔傳在,現開聲未夠一個月,還言之上早,我每對JBL都要run-in一年以上,但估唔到新4312D無論在HIFI店及返到屋企會係咁......但我依然對4312好有信心,記得十幾年前到海洋中心別超聽過一對放在地上4312A播李克勤一生不變夜半小夜曲,其實祇是癱錄音,但竟可達HI-END水平!後來我用過B&W804,TAD300, ATC12...都無人能及
MDLP 發表於 2005-12-28 03:00:13 | 顯示全部樓層
coxial: Belden 1694A DIY
signal: silver ribbin S1002
Spkr: AQ-CV4或QED 25th行single wire

小弟現有AQ-CV4及QED 25th分別single wire試用過,CV4會較好聲,試過兩條行(假)Bi-wire都無乜正面改善,"電子流過于充積造成頻障"可否用粗線可解決?
另"釹磁"、"鐵氧磁"、"鈷磁"玩法有乜唔同?請指教!
在高中頻段真係好有問題,小弟用Tact RCS2.0度咪出來結果,2.5KHz-20KHz(中、高單元出)可算平直,但比1KHz(12"出)低20dB!同樣100Hz也低17dB!所以有中音嘩嘩叫現象(上面兩個中高VR已經開到盡)....現RCS2.0將中音1KHz左右Cut低20dB先至勉強聽得,請問隻低音係咪有問題?
或方便留過聯絡方法到mdlp6868@hotmail.com電話指教下?
MDLP 發表於 2006-1-2 13:43:56 | 顯示全部樓層
家訪真係請都請唔到,不過閒日夜晚就嬤煩D,因為我個BB好早訓,不如考慮下星期六下午?
這幾天無論自家中、人家中,用大石、AV、細膽,單、雙、粗、幼線都試過,細A膽+粗線的確係好D,但仍不及Yamaha AX-1配JBL-SVA細號角咁好feel,你上來聽下就知!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
MDLP 發表於 2006-1-3 02:30:40 | 顯示全部樓層
其實我都要過左CNY後先得!比D時間我再Run-in吓4312D
最初S50都係比佢外型吸引,初開聲又係完全唔掂(與4312D一樣全無高音),打入冷官兩年,曾經想兩度放棄,但朋友家試用EL34後唔講得笑,發現潛力無限,馬上接回家中,用V8i文武火狂抽兩個月後漸見初型,之後越戰越勇!雖然係絲絹膜高音,Run-in開後加上Horn咀及隻紙盤低音,講唔上乜野極品靚聲,但D人聲及立體感可以聽到中毒!
有時間比個電話我頃吓 65529397

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-1-3 16:26:17 | 顯示全部樓層
我都唔執輸有對ProIII,我發現Control/Pro series要用低ohm細火至好聲(唔係大聲),以Control wave為例,用MF-A1(廿年前MF起家之作)推,完全用地動山搖來形容,可惜要Run-in好長日子才靚聲尤其是中高,是否每對JBL都係咁?
MDLP 發表於 2006-1-4 00:15:22 | 顯示全部樓層
你咁我都要摷返對ProIII出來再聽過
MDLP 發表於 2006-1-12 11:10:09 | 顯示全部樓層
4206都是一對值得一提的細JBL,當年街價大約$2600-$2800應可買到,個人覺得4206比4208好聲、易推較好樣易擺位,當然三仟幾銀嘅4208低音勁D啦,而家一對condition好4206都賣到$1200-$1300銀,都幾保值!4206/4208算係JBL改嫁日本仔前;一對九代單傳的一款傳統美版JBL平價(好)聲喇叭!

MDLP 發表於 2006-1-12 11:27:55 | 顯示全部樓層
4206及4425對我來講係較可惜在有能力范圍內未擁有過的JBL

MDLP 發表於 2006-1-13 00:43:47 | 顯示全部樓層
你用"蝴蝶Horn"來形容真係文雅,一般朋友間會用"大、細屎忽"來分辦4425及4430
在我佰零尺環境中總係覺得300B驅動能力有些問題,加上4425亦非等閒之背,會唔會力不重心?
MDLP 發表於 2006-1-13 01:04:09 | 顯示全部樓層
阿文兄,

唔知你聽過新4312D或舊4312A/B未?不如先聽過才下注!
MDLP 發表於 2006-1-13 01:12:05 | 顯示全部樓層
狗記

繼434X、4425、4312A/B、4344M後,近代有乜JBL經典玩完賣返出去唔洗虧本?(可能重有錢袋?)

http://www.review33.com/2ndhand/forum_message.php?topic=85060111135402

MDLP 發表於 2006-1-13 20:57:20 | 顯示全部樓層
邊間聽過用EL34推?
你對4312D音色是否滿意?
同價其他牌子有無對手?
MDLP 發表於 2006-1-14 00:04:05 | 顯示全部樓層
我覺得4312D無論用膽、石機都須要好力,新喇叭亦唔會一插就好聲,越唔夠力、㷛機時間就越長!我對4312D還在努力中!
你上面提過個部845麻麻地,如果你部amp在添置就千祈唔好諗住順手幫佢買任何電源、訊號、喇叭線,保証衰聲到你唔信!
MDLP 發表於 2006-1-15 02:20:28 | 顯示全部樓層
Ti10K花園街2樓見到有對都係賣20K,可靠嗎?
另Ti10K未聽過,聲底如何?

MDLP 發表於 2006-1-15 02:25:41 | 顯示全部樓層
記錯!
可能係Ti6K

MDLP 發表於 2006-1-15 02:32:30 | 顯示全部樓層
以下兩款外外國口碑唔錯
可惜香港無乜人提!

MDLP 發表於 2006-1-15 02:37:24 | 顯示全部樓層
當然有"大官材"之稱的250Ti不能不提
官塘功樂道有間教會個Hall用來作PA用
唔知係咪由發燒教友捐出?

MDLP 發表於 2006-1-15 21:48:34 | 顯示全部樓層
幾時送貨?決定用乜amp推?
腳架18"夠用,架面一定要14"X12"
24"的話太高又太貴
上去旺角HiFiTone睇下有無國產野合用,
或行下二手店
可以話比你聽係好難搵
或者搵下"孫枝"家具
MDLP 發表於 2006-1-16 00:01:53 | 顯示全部樓層
登打士街栢裕十幾樓HifiTone
不過最好先去二手店先找
因為HifiTone賣大陸野唔平

最近我對4312D經文武火長時間(起過個半月200hrs)
已絡有小成、免強可進入欣賞狀態!
千祈唔好新喇叭唔好聲而放棄!

4312D不管你是否認同佢是否好聲
但真係一對非當Monitor特性喇叭
一切電源、腳架、器材、線器、擺位...不良都玩到你謝
亦唔係馮貴野都乎受
MDLP 發表於 2006-1-17 01:25:26 | 顯示全部樓層
大棺材應有分早期L250鋁高音及後期L250Ti鈦高音

L250鋁高音個樣好唔同嫁
MDLP 發表於 2006-1-17 01:26:00 | 顯示全部樓層
我對4312D雖然好左D,但高音都係未唔開晒?好暗!有無速成法?
MDLP 發表於 2006-1-19 22:59:49 | 顯示全部樓層
有無喇叭花封面可以睇下?
最大鑊係對大4312D唔可以好似細JBL咁開行部V8i狂抽
否則樓上樓下格離左右報警都似!

唔知阿文對新4312D如何?

review33早前有對240Ti叫$5600放左好長時間才放出

http://www.review33.com/2ndhand/forum_message.php?topic=69051220010744
MDLP 發表於 2006-1-24 01:43:34 | 顯示全部樓層
狗記,
咁就要約個時間交收順便聽下我對4312D有乜唔妥?或是我要來過高?不過要過年後!
MDLP 發表於 2006-1-25 18:55:44 | 顯示全部樓層
AV男/狗記

友誠16樓有對同系3路4單元座地好似under$5000,用NAD推好鬼好聲,同價JM.Lab, B&W, Bose....一定無得fight!!

(還好過同場用馬蘭仕推4312D)

p.s. 過年的HiFi願望係希望對4312D快D開晒聲
MDLP 發表於 2006-1-25 22:36:34 | 顯示全部樓層
10蚊書講4312D

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-1-25 22:43:23 | 顯示全部樓層
睇相

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-1-30 00:41:32 | 顯示全部樓層
"人聲都幾好,是否喇叭唔夠班"

唔明?

4312D同價中聽人聲非終極之選,可考慮JM.Lab,B&W,Proac,spendor,DynaAudio.TSM-300....

我覺得4312D係Budget有限、地方大而用膽機(<20W)的一個平衡之選!
MDLP 發表於 2006-1-30 14:25:09 | 顯示全部樓層
4312D所用單元應比L50A好,但可惜4312D個箱同分音器未玩盡個所有單元,尤其係中頻,個人愚見如全面upgradeL50A的話4318(與4312D用相同單元)甚至4428才是首選,當然貴好多!
如Budget有限的話不如保留實力等全面升級cable=>CD=>AMP=>spkr,4312D敏感到任何一個小環節都玩死你!

JBL L50A

JBL 4318

JBL 4428
[/url]
MDLP 發表於 2006-2-2 01:11:59 | 顯示全部樓層
80-90年代,聲X鏈鎖黑店害人唔少!共通點就係賣"大娼"野!所以我到現在都唔用"大娼"代理產品
MDLP 發表於 2006-2-3 10:27:08 | 顯示全部樓層
hibon/AV男,

L50A/4208可從人聲改善做起,試下靠牆喇叭底加(三粒)釘

AV男,
電腦sound card用audigy2zs作96K升頻去av amp
MDLP 發表於 2006-2-9 02:45:05 | 顯示全部樓層
Any photo?
MDLP 發表於 2006-2-10 10:04:44 | 顯示全部樓層
Control 1 其實係一對唱K/AV/PA喇叭,與傳統JBL sound無大關係
MDLP 發表於 2006-2-10 17:26:58 | 顯示全部樓層
>$900樓下搵對二手CONTROL5

留意海棉邊有無癱

MDLP 發表於 2006-2-12 17:08:07 | 顯示全部樓層
老實講!如果要打心口不如搵套Sony  MINI/中型套裝音響

或

Denon AV amp 配 Bose 301

勝算重高!甚至有D電腦喇叭都西利

用JBL好受擺位及器材配撘應響,尤其是JBL-control系列係4Ω

p.s.我三張幾都係80's fans
MDLP 發表於 2006-2-15 11:48:34 | 顯示全部樓層
好!不如我請你食飯!

現用Yamaha AX-1推4312D,不過對喇叭已多返好多高音,但同V8i一定唔多夾,粗礦對粗礦,大力對高敏感度,想搵部膽機,唔知有乜介紹?
MDLP 發表於 2006-2-26 03:08:26 | 顯示全部樓層
聽狗記師兄講玩JBL要靠牆擺,馬上搬對4312D去個friend屋企一試,同場與ATC12比較,又引証狗記果然係JBL蘇文峰!一批即中!
估唔到一對12"低音大箱可以在一個70尺地方消失得無影無蹤!

(明天有相睇)
MDLP 發表於 2006-2-26 22:43:36 | 顯示全部樓層
貼牆玩4312D果然掂

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-2-27 01:08:27 | 顯示全部樓層
Hi 阿文,

你對4312D效果如何?難嗎?找到腳架未?
4312D係原用30年前半PA半民用喇叭設計,好難用現今玩法(又係quote狗記)
貼牆一試無防,唔掂就還原,已經在不同地點不同器材引証過,
貼牆反而高音清立髏感極強唔boom,用萬元級av amp都夠聽
MDLP 發表於 2006-2-27 21:36:46 | 顯示全部樓層
嘩!你對架邊道定?成個月?
高音夠唔夠?從音原、電、擺位花下工夫!
對4312D好有潛質
MDLP 發表於 2006-3-14 10:00:48 | 顯示全部樓層
返來HKG後要上來睇下,但隻高音救返嗎?
MDLP 發表於 2006-3-16 01:43:54 | 顯示全部樓層
哈!哈!
早前我仲諗你對4312D係時侯講下野?

Run-in 問題
頭100個鐘:我覺得頭一佰個鐘會越唱越衰聲適宜用小音量煲
100-300鐘:用煲機碟或爆棚碟勁抽佢
300-???鐘:要完全煲到古董JBL咁聲,日唱夜唱可能都要成年

擺位問題
一定要靠牆,18"-24"高腳架,喇叭底與喇叭座中間試下加大釘(釘向上)

器材問題
一般下價EL34/KT88,在大地方真係唔夠力,用部好力D既AV amp試下就知,而且石機可能run-in期更短,有100Wx2都夠

潛力問題
看上圖,用Tact2175貼牆唱,一對12"大肥婆馬上隱型,你話呢?
MDLP 發表於 2006-3-20 02:10:00 | 顯示全部樓層
可試下相反由貼牆續cm移出,以取得貼牆與離牆的平衡位
MDLP 發表於 2006-3-20 02:12:03 | 顯示全部樓層
狗記,

有無見過這款新JBL?

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-3-20 02:14:36 | 顯示全部樓層
還有黑色

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-3-20 02:19:33 | 顯示全部樓層
長條型又是否新款?

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-3-20 02:22:04 | 顯示全部樓層
K2-9800se用全套天龍推
但效果就..........

本帖子中包含更多資源

x
MDLP 發表於 2006-3-21 00:47:14 | 顯示全部樓層
其實你部TX801都唔差(用於4208計),但用電腦做音源點都有問題,搵部好點CD機用coxial去TX801都好夠聽,再搞下擺位防振,單單加膽前不建,因為音源已經唔掂。