查看: 11345|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

7.1前級擴音機問題...求救....

lokman886 發表於 2012-6-1 20:44:29 | 顯示全部樓層 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式
我想買onkyo 5007前級擴音機......

請問.....係唔係一定要買後級擴音機????

我只打算用來推5.1.........因為新手.....唔明前級擴音機可否單獨使用.............?????

如果再買後級實在太貴..............
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-1 21:49:43 | 顯示全部樓層
我唔係想接後級...................

我主要想問 ................唔用後級.......

就咁用onkyo 5007前級機.............當擴音機用可以嗎???

意思是指..............一部機前級機..................用來推5.1..........這可以嗎????
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 07:01:42 | 顯示全部樓層
多謝高手指點......

因為我叫朋友問....她講個部係前級機..............

我上網查係有一體擴音機....前擴音機...同後擴音機.........

咁我就想知....部onkyo 5007係前擴音機................咁如果我冇後擴音機.........

可唔可以就咁用.............用5007推5.1...........唔知會唔會有問題???
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 15:35:16 | 顯示全部樓層
太好啦...多謝高手i886指教...............

我可以買....其實你對部機有咩看法.............??

因為我唔追求3D電影......部機係陳列品...但唔多開........七千多少少.........你覺得值嗎????

仲有個問題就係.......部機可以唔用後級.....咁同一體式擴音機有咩分別...???(是否就加多個可支援後級勁能???)
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 16:30:31 | 顯示全部樓層
我打錯左...係 onkyo prsc5507呢部可當擴音機用嗎??
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 16:42:07 | 顯示全部樓層
慘了..看錯左...呢部一定要後級....????

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 17:05:14 | 顯示全部樓層
回復 12# lokman886

係5507........................
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-2 17:08:53 | 顯示全部樓層
我唔明...點解後級會咁貴...部5500差不多二萬................????

仲有...如果買5507+5500成三萬幾...............

咁買部5007都係萬六左右.............價錢差咁遠有咩分別???
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-3 07:27:02 | 顯示全部樓層
多謝Mlfan2012意見...我都係打算買一体機...........

但又唔想買萬幾元既......只有買5007個d過期貨..........折得勁...........先買...又要找下先..........thx
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-3 14:21:07 | 顯示全部樓層
不過我看錯係5507.............
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-4 23:22:06 | 顯示全部樓層
我而家看中yamaha A3010,不過要等他出新款...年尾公司特價先買......只好等到年尾......

因為主要環回5.1或7.1效果為主.........請問各位對此機有咩意見......???

請問yamaha是否每年都出新既高班型號???
我看之前資料多數九至十月份...有新機.........

我用elac喇叭一套過......後面個二隻係ws55個套.........前面唔記得型號..........合用yamaha 3010嗎?
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-4 23:32:51 | 顯示全部樓層
其實yamaha貴同平有咩分別...A1010 A2010 A3010????????
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-6 00:12:13 | 顯示全部樓層
elac FS 58主音
ekac CC 51中央聲道
elac WS 55環繞喇叭
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-6 00:12:29 | 顯示全部樓層
elac FS 58主音
elac CC 51中央聲道
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-6 00:13:50 | 顯示全部樓層
以前買既..又冇壞...又唔想換..以上個套可以嗎??
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-7 00:18:41 | 顯示全部樓層
我房大約150呎....但我套音響想日後放在聽用........未升級....仲看緊擴音機........而家仲考慮緊.....想等出新款看下有冇平野......買................
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-7 00:19:25 | 顯示全部樓層
yamaha a3010或a2010用elac FS 58主音
elac CC 51中央聲道
可以嗎??
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-7 00:42:53 | 顯示全部樓層
a3010比a2010多左個DSD 直接輸入解碼有咩用?.....
除了差喇叭差10W外...........我只考慮5.1或7.1環回立體感覺有冇分別????
 樓主| lokman886 發表於 2012-6-8 00:01:55 | 顯示全部樓層
底音箱我有...但我見冇咩用......YAMAHA SW-315 低音喇叭.........咁上下...........型號..我買時二千幾....五年前......

但我覺得用左唔係好勁......好似冇咩用???