查看: 85556|回復: 83
打印 上一主題 下一主題

[團購] 公開預定: 192KHz 24bits USB bit stream converter

ray1394 發表於 2012-3-21 10:24:10 | 顯示全部樓層
我都想定professional版一件, 唔知仲有無貨呢?
ray1394 發表於 2012-4-4 23:51:16 | 顯示全部樓層
想問一問這機是不是行Asynchronous呢?是不是只有USB輸入?可否SPDIF入作升頻呢種玩法?
ray1394 發表於 2012-7-7 15:05:45 | 顯示全部樓層
KK sir, 呢隻converter搭檔我用緊一部AD1955解碼Support 24/192, 行coaxial本來無咩問題,但心癢癢又想一試I2S的威力但無奈解碼無I2S輸入,想請教可否在AD1955Chips拉出I2S所須輸入端給Converter直入?還是中間要加Buffer?
ray1394 發表於 2012-7-9 23:16:25 | 顯示全部樓層
Kk sir, 是一部emotiva的解碼,CS8416>AD1955
ray1394 發表於 2012-7-12 00:22:30 | 顯示全部樓層
Kk sir, 請指教,有沒有schematic可參考?本人程度去到金工、焊機、睇線路圖還可以,去到Digital就真係好皮毛,真的希望KK sir可教教路。我部解碼有USB, 2x coxial, 2x optical, 1x AES入,出RCA或balance, 由於個USB入太雞用CM108, 無法忍受,搵咗好耐終於見到KK sir你件好野,諗都唔諗就買咗,同個CM108比真係好九條街都唔止!而家我升頻果邊換咗粒RTX 0.15U, 再用幾草野DIY咗條1M GOTHAM USB線,真係清爽得來又保得住人聲既厚潤,西班牙結他果種狠勁,鼓皮果種彈力真係唔知點講!心思思唔知I2S又去到邊呢,等你打救!!
ray1394 發表於 2012-7-12 09:13:55 | 顯示全部樓層
其實我最想將隻converter固定在我部DAC入面, 取代咗個CM108,部DAC入面有足夠空間做埋個電源比converter, 這樣我DAC個REMOT揀USB同埋display顯示USB時, 真正工作的會是Converter以I2S入AD1955, 咁就perfect但唔知點搞,開頭摷咗好多CM108同7022data sheet做比對,但只諗到7022 SPDIF out駁CM108 SPDIF out, 咁就可以做晒正常操作用番個remote揀USB,但就用唔到I2s了。最後就想到I2S訊號似乎可以在8416出I2S處輸入,但似乎個remote會control唔到,是嗎?
ray1394 發表於 2012-7-12 21:25:14 | 顯示全部樓層
Ok wor! 我一生一世都肯定唔用onboard個USB, 無point要再用,咁改完即係話唔插USB或者插住USB唔開電腦就用粒8416,有無線路可以DIY下?感激不盡!事成後請你食飯!
ray1394 發表於 2012-7-13 22:12:57 | 顯示全部樓層
明天開始出trip,下個再下個星期返來call你
ray1394 發表於 2012-7-14 08:40:14 | 顯示全部樓層
紅盒底板上個電話對唔對?