查看: 85641|回復: 83
打印 上一主題 下一主題

[團購] 公開預定: 192KHz 24bits USB bit stream converter

admin 發表於 2012-3-20 14:21:18 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式
現在正式公開預定, 有5套會在3月31日完成, 其餘按照制作進度發貨.
不用先付款. 有貨會通知大家收貨.

192KHz 24bits USB bit stream converter

TE7022, 96KHz 原生同軸數碼輸出
TE7022 I2S 升頻192KHz 同軸數碼輸出
軍用級LDO regulator, 10uV noise, 比LM1117 系列低千倍,全機共用上五粒獨立供電。
TE7022 內1.8V 也是獨立供電,不是從TE7022取
12MHz, 24.576MHz TCXO 撘載
全部使用SANYO OSCON low ESR 電容

Professional version: $1200

Extreme version: $2580
全BlackGate電容+靚RCA座+"毒"立供電系統

請在購買前確認自已的DAC能否支持192KHz /24 bits 輸入。否則衹能使用源碼96KHz 輸出

最新資訊:
四月七日/十四日 2:00-5:00pm :
試機加發賣會,十五隻現貨 (已預留的優先),有專人講解。
Extreme version 需要pre-order, 制作要預早二天準備.

USB converter 會配搭以下設備作示範
1. PC with ASIO
2. Synology NAS
3. QNAP NAS
4. IPAD direct, 業界首次示範
時間有限,不設怎樣架設media server Q&A

歡迎自帶音樂檔(請放在USB手指),並請預先說明格式及播放軟件名稱,儘量滿足大家需要

下星期六(14/4) 加開一場試機會。時間一樣2時開始!
會用三台DAC作示範,其中一台IIS 直入
又會有BG版,Professional 同淘寶版比較

已預定
Icemanhk2000
Ayuen (pro version - collected)
Kinkin
Horace
Simonpns
Cutecute (pro version - collected)
Halook (battery version - collected)
elee829 (pro version - collected)
tmmi (pro version - collected)
ray1394 (battery version - collected)
ckeung (ultimate version - collected)
hotc (pro version - collected)
kk_ho 發表於 2012-8-20 22:44:52 | 只看該作者
有得買, please send email to admin@hififever.com
julianck 發表於 2012-8-19 23:19:08 | 只看該作者
仲有無得買,professional?
kk_ho 發表於 2012-7-14 11:17:49 | 只看該作者
你真醒目,留定線索俾大家
ray1394 發表於 2012-7-14 08:40:14 | 只看該作者
紅盒底板上個電話對唔對?
kk_ho 發表於 2012-7-13 22:21:26 | 只看該作者
OK, 但你有我手提電話嗎?
你回來,輪到我出差
ray1394 發表於 2012-7-13 22:12:57 | 只看該作者
明天開始出trip,下個再下個星期返來call你
kk_ho 發表於 2012-7-13 00:51:25 | 只看該作者
俾我
紅盒IIS 吾升頻入74HC125
CS8416 入74HC126
Output 再入升頻IC,再入AD1955.
咁就任何輸入都硬升192/24.

我有呢塊板喎,呵呵!

大前題係,你可以先放走紅盒
因以上方法,紅盒衹用一半IC,另一半IC在升頻加switching IC

你OK 就call 我啦
ray1394 發表於 2012-7-12 21:25:14 | 只看該作者
Ok wor! 我一生一世都肯定唔用onboard個USB, 無point要再用,咁改完即係話唔插USB或者插住USB唔開電腦就用粒8416,有無線路可以DIY下?感激不盡!事成後請你食飯!
kk_ho 發表於 2012-7-12 19:11:15 | 只看該作者

有一個方法。

CM乜乜USB 保留,吾好搞佢。
加一個switch 切換CS8416 或USB 紅盒的IIS 輸出
呢個switch, 是Auto detect, 當紅盒塊板被接上電腦,就會切換到紅盒的IIS. 吾接電腦就是CS8416.
用74HC125, 126 兩粒IC達成,零件平,人工就哈哈了

如果你一生一世都吾再用CM乜乜來做USB,孔都不用鑽,就生奄原本個USB來用。又可隨時還原
ray1394 發表於 2012-7-12 09:13:55 | 只看該作者
其實我最想將隻converter固定在我部DAC入面, 取代咗個CM108,部DAC入面有足夠空間做埋個電源比converter, 這樣我DAC個REMOT揀USB同埋display顯示USB時, 真正工作的會是Converter以I2S入AD1955, 咁就perfect但唔知點搞,開頭摷咗好多CM108同7022data sheet做比對,但只諗到7022 SPDIF out駁CM108 SPDIF out, 咁就可以做晒正常操作用番個remote揀USB,但就用唔到I2s了。最後就想到I2S訊號似乎可以在8416出I2S處輸入,但似乎個remote會control唔到,是嗎?
kk_ho 發表於 2012-7-12 00:35:46 | 只看該作者
CS8416 出來加個Mux 便成。
問題係你想試一試先定一鑊整好固定佢
ray1394 發表於 2012-7-12 00:22:30 | 只看該作者
Kk sir, 請指教,有沒有schematic可參考?本人程度去到金工、焊機、睇線路圖還可以,去到Digital就真係好皮毛,真的希望KK sir可教教路。我部解碼有USB, 2x coxial, 2x optical, 1x AES入,出RCA或balance, 由於個USB入太雞用CM108, 無法忍受,搵咗好耐終於見到KK sir你件好野,諗都唔諗就買咗,同個CM108比真係好九條街都唔止!而家我升頻果邊換咗粒RTX 0.15U, 再用幾草野DIY咗條1M GOTHAM USB線,真係清爽得來又保得住人聲既厚潤,西班牙結他果種狠勁,鼓皮果種彈力真係唔知點講!心思思唔知I2S又去到邊呢,等你打救!!
kk_ho 發表於 2012-7-11 17:14:13 | 只看該作者
可以搞IIS input, 在CS8416 轉換成IIS 後,加個mux 便可以,但要改背板
ray1394 發表於 2012-7-9 23:16:25 | 只看該作者
Kk sir, 是一部emotiva的解碼,CS8416>AD1955
kk_ho 發表於 2012-7-8 14:22:03 | 只看該作者
你部係連埋CD PRO2 定分開的?
ray1394 發表於 2012-7-7 15:05:45 | 只看該作者
KK sir, 呢隻converter搭檔我用緊一部AD1955解碼Support 24/192, 行coaxial本來無咩問題,但心癢癢又想一試I2S的威力但無奈解碼無I2S輸入,想請教可否在AD1955Chips拉出I2S所須輸入端給Converter直入?還是中間要加Buffer?
cutecute 發表於 2012-7-5 10:25:15 | 只看該作者
kk sir, 係兩樣都熱。
kk_ho 發表於 2012-7-5 08:49:23 | 只看該作者
Cutecute,

到底要不要幫忙?
覆下啦
kk_ho 發表於 2012-7-3 14:46:42 | 只看該作者
究竟係紅盒熱定你份穩壓熱?

你份穩壓是否是Shunt regulator topology?
cutecute 發表於 2012-7-3 14:22:37 | 只看該作者

咁就冇瓜,但係份穩壓調到7.5v do係好熱!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
kk_ho 發表於 2012-7-3 13:53:06 | 只看該作者
USB converter 切勿大於8V,否則內部LDO regulator 瓜
真係瓜咗,星期六取上來吧

果盒寫住7.5V 架.......
cutecute 發表於 2012-7-3 13:39:58 | 只看該作者
KK Sir,
用左hifidiy個穩壓由 7.5v adjust 到 10.5v converter 同
穩壓 do 好熱,有乜辦法?
 樓主| admin 發表於 2012-6-15 14:22:58 | 只看該作者
Sold one to harrymlli !! Thx!
ckeung 發表於 2012-5-3 12:20:36 | 只看該作者
今日用古河usb 線GT2 和跟機一呎長的usb 線比較,感覺古河高音出 d , 大体上感覺也好 d ,  當然又要比多$750。
 樓主| admin 發表於 2012-5-1 22:20:51 | 只看該作者
如果大家還沒有取機的請在本星期內pm我。下星期會將已預留但沒有取的給其他有興趣的會員。
hotc 發表於 2012-5-1 21:19:52 | 只看該作者
我收了機差不多十日, 感覺很好, 比用SQUEEZEBOX 好. 剛剛凡把部LITE DAC-AH直接改裝用RJ45直接輸入, 有時間再整整部DAC.

本帖子中包含更多資源

x
 樓主| admin 發表於 2012-5-1 00:29:41 | 只看該作者
我do係用Foobar + asio4all, asio show出黎係行緊24/96(我部dac只可以去到24/96), 無論播乜格式do只係RAW有 ...
cutecute 發表於 2012-4-29 21:46

cutecute, please read PM..

Halook, thanks for your explanation!
Halook 發表於 2012-4-29 22:27:53 | 只看該作者
我do係用Foobar + asio4all, asio show出黎係行緊24/96(我部dac只可以去到24/96), 無論播乜格式do只係RAW有 ...
cutecute 發表於 2012-4-29 21:46

如果你部DAC只可食到24/96,咁24/196個邊冇聲出有嘜咁出奇?我部DAC食到24/192咪有聲出囉!
另外我冇裝ASIO,只裝了WASAPI。宜家多數用NAS USB直接經這個USB converter 再coaxial入DAC。除左Audio Station 有D bugs,D聲真係冇投訴。Happy listening。

本帖子中包含更多資源

x
cutecute 發表於 2012-4-29 21:46:04 | 只看該作者
我do係用Foobar + asio4all, asio show出黎係行緊24/96(我部dac只可以去到24/96), 無論播乜格式do只係RAW有聲。甘就要call kk sir 囉!
Halook 發表於 2012-4-29 15:55:01 | 只看該作者

回復 53# cutecute

請問你用什麼Player? 我全部 files都係用EAC從自己的CD rip 成16/44.1的,我冇24/96 or 24/192既files ,現在用NAS出WAV或用PC Foobar play WAV or AIFF 都冇問題,用RAW或24/192是但一邊都出到聲。D聲已經KO咗CD機啦,佢遺一既用途係留黎播SACD。
cutecute 發表於 2012-4-29 13:58:59 | 只看該作者
1. 你留意下輸出個邊有Coxial x 2 + I2s x2,一邊mark住RAW即係冇升頻,即係入嘜出嘜。另一邊mark住 ...
Halook 發表於 2012-4-25 12:24

想請教是否一定係 24/96或24/192 file先有聲?我而家聽一般16/44 flac file 只係raw有聲,192/24果邊係冇聲(coaxial接去Dac coaxial)。
理論上係咪應該do有聲。
Halook 發表於 2012-4-29 11:59:02 | 只看該作者
回復 51# Horace

佰多二佰
Horace 發表於 2012-4-29 11:31:37 | 只看該作者
比多D錢即係幾多?謝謝。
Halook 發表於 2012-4-25 12:24:25 | 只看該作者
想問問:

1. 'TE7022 I2S 升頻192KHz 同軸數碼輸出' 即係點? 小弟用 coaxial ... DAC 亦可以食 192, 咁即係 ...
Horace 發表於 2012-4-25 10:26

1. 你留意下輸出個邊有Coxial x 2 + I2s x2,一邊mark住RAW即係冇升頻,即係入嘜出嘜。另一邊mark住24/192,即係將輸入信號升到24/192。我冇24/96或24/192 source,只有16/44.1WAV,我部解碼顯示用升頻個邊出真係升到24/192,當然不會好聲咗到天同地咁大分別啦。

2. 個converter裡面要set jumper 至可用獨立DC 7.5V,比多D錢的咪包舊700mA鋰電同充電器囉。
Horace 發表於 2012-4-25 10:26:30 | 只看該作者
想問問:

1. 'TE7022 I2S 升頻192KHz 同軸數碼輸出' 即係點? 小弟用 coaxial ... DAC 亦可以食 192, 咁即係有冇得升頻?
2. 電源果度有冇火牛跟? 如果 DC 入請問係幾 V?
ckeung 發表於 2012-4-24 21:06:30 | 只看該作者
回復 47# Halook

HALOOK  兄, 阿 sir 話切勿使用没有充電/放電保護線路的鋰電池, 因真是會爆的..............小心 !
Halook 發表於 2012-4-24 18:38:20 | 只看該作者
回復 46# ckeung

貨暫時未收到,過幾日啦!
ckeung 發表於 2012-4-24 16:57:01 | 只看該作者
回復 45# Halook

如果靚聲請通知聲及被條 link 我,有勞。
Halook 發表於 2012-4-24 16:34:11 | 只看該作者

回復 44# ckeung

如果我無記錯,KK sir 係指電池裡有保護電路的mosfet會引至哀聲。我已經係淘X買咗幾粒無保護電路的3.7V來串成7.4V,等我做炮灰試下先啦。
ckeung 發表於 2012-4-24 14:00:24 | 只看該作者
回復 42# Halook

但 kk sir 話 900mh 以下會靚聲 d.
elee829 發表於 2012-4-24 12:39:12 | 只看該作者
試左幾日(只用USB供電),發表少少聽後感:
1.三頻都有改善
2.分析力幾好
3.就算Play MP3,密度都高左
4.聲音有定位
用千鬆d蚊價錢絕對係有驚喜(當然不能用幾皮野玩具VS啦)
希望用電池會令密度再高d~
Halook 發表於 2012-4-18 12:22:00 | 只看該作者
等我都講下初步聽後感,我現用Audiolab MDAC的內置USB in雖然係行asynchronized mode,但KKSir的USB converter聲音比較幼細及耐聽,都係用耳仔收貨。
CKeung 兄,你可試用兩粒沒有保護電路的3.7V 3000mAh 18650鋰電串成7.4V,應該可以連續聽四小時以上。
cutecute 發表於 2012-4-17 09:19:59 | 只看該作者
買咗個 extreme 辦回家玩,心想噉細個盒,作為不大,誰不知加咗粒干電一聽,喜出望外,d 力水和分析力比原 ...
ckeung 發表於 2012-4-16 02:54

professional 版do唔差,加左佢好明顯力水同細節多左,用bus power聽得耐有的熱,遲的試干電睇下有乜分別。
tmmi 發表於 2012-4-16 10:36:33 | 只看該作者
分屍強大妖有你這個朋友的確好勁
ckeung 發表於 2012-4-16 02:54:44 | 只看該作者
買咗個 extreme 辦回家玩,心想噉細個盒,作為不大,誰不知加咗粒干電一聽,喜出望外,d 力水和分析力比原本未加盒仔的 DAC 強了 2 成,真是無買錯這個 BG 辦,但現在又要煩點樣解決時常(約 2 小時)要換干電的問題?
 樓主| admin 發表於 2012-4-14 10:32:40 | 只看該作者
開發人也問過Tenor台灣代理, 回復是Asynchronous, 但沒有證明過,因與開發硬件無關
因得到的development tools, 衹可更改USB 名字及輸出模式(IIS output 的對應sampling rate), 其餘一律沒有相關資料
mcw 發表於 2012-4-14 02:09:31 | 只看該作者
部野用果TE7022L唔係行Async mode, 而係行Isochronous adaptive mode喎.
睇番原廒份TE7022L spec隻字不提, 反而TE8802清楚列明行咩mode.
可以試下download Microsoft USBView 就一清二楚, 有興趣的師兄不妨一試.
而Admin您是否確認一下好D呢? 以免誤人子弟

測試方法可參考以下網頁
http://www.head-fi.org/t/546092/ ... s-as-claimed-or-not
samho71 發表於 2012-4-9 12:04:26 | 只看該作者
回復 35# admin
我參加