查看: 144135|回復: 347

2011年12月-1月 - 高級膽前級(牛輸出), 300B膽後級制作班

noteasy2 發表於 2011-11-15 20:58:26 | 顯示全部樓層
Modi Sir,

上次做完基本班,但吾係搭棚, 便想一試300B加搭棚了. 但家裹位置有限.可以有咩選擇?
真好想有細小小的機,有無尺寸呀.
香港寸金尺土, 我個位只可有15寸深...死味
noteasy2 發表於 2011-11-27 07:35:18 | 顯示全部樓層
HI,

我真吾多錢...但想搭棚
noteasy2 發表於 2011-12-5 06:06:22 | 顯示全部樓層
各有錢同學:
有無想把上次已裝好的300B,出賣比我學搭棚.
我便可以小的錢支出來學野,和環保....減小你們家中不要的300b

modi sir, 我咁做可以嗎
反正學野..
有錢再做全新野
noteasy2 發表於 2011-12-6 00:16:45 | 顯示全部樓層
Modi sir,
想要hold住已訂order的Kit A.
可能買二手同學的300B(Kit A) 機, 作學習用.
反正diy,拆下改下,入線位可加一組在則面。
但工夫多了...玩下先拆再搭
再可以平一些
可有高見
noteasy2 發表於 2011-12-6 00:21:51 | 顯示全部樓層
對吾住,上 堂order了,口干
叫了外賣(冬O荼),未到便走了
下次比返。
noteasy2 發表於 2012-3-16 13:08:59 | 顯示全部樓層
Modi Sir,

見自己做的default前級未有牛,
於是把ching的300B搬完回家後,
把心一橫.把它重建,
全部零件腳拉直,去錫.再搭棚.
幾晚後,可以見到.改機前後
希望未有搭錯
noteasy2 發表於 2012-3-16 13:16:14 | 顯示全部樓層
相中是未改之前的default 300B
和再搭棚後的300B

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
noteasy2 發表於 2012-3-18 07:59:23 | 顯示全部樓層
回復 260# tmmi

Ching,

你說的是邊隻電容可以改?
聽完先全部改...

如果再問modi sir,怕的錢未到月尾已用完
noteasy2 發表於 2012-3-18 08:02:02 | 顯示全部樓層
回復 264# noteasy2

其實我正想問下的高壓電容好似細小小,可吾可以加大?
noteasy2 發表於 2012-3-25 08:15:42 | 顯示全部樓層
各Ching,

多謝鼓勵, 我希有機會升呢.
但用下default 機已幾好, 安排好家中機位,再check下部300B, 再用童麗歌聲為自己洗耳,

本帖子中包含更多資源

x
noteasy2 發表於 2012-3-25 08:20:08 | 顯示全部樓層
想想下, 其他如speaker, power cable, speaker cable, signal cable, 有錢重要upgrade下.
無法啦, 平有平玩. 玩下便大......大大咁大
noteasy2 發表於 2012-3-25 08:27:40 | 顯示全部樓層
Ching,

先想改落對speaker,向下等的音正向坐位.
想大家比的意見,吾好叫我賣屋呀.....

本帖子中包含更多資源

x
noteasy2 發表於 2012-3-25 23:56:45 | 顯示全部樓層
Modi Sir,

我的300B有問題, 只有約由240V, B+位只有200V.

吾只咩事?
noteasy2 發表於 2012-3-26 00:05:15 | 顯示全部樓層
Modi Sir,

我再在300B的chok後度, 電路上本來466V的, 現在只有213V.

吾知點好,
noteasy2 發表於 2012-3-26 12:47:39 | 顯示全部樓層
回復 304# modi

Modi Sir,

我在會上買的,整流膽是無編號想check 下datasheet
noteasy2 發表於 2012-3-27 12:34:17 | 顯示全部樓層
回復 308# modi
Sorry,

I just read on the box.....only
Got the number print on it clearly.....Sorry Sir
不要告我....................................
noteasy2 發表於 2012-3-27 12:39:36 | 顯示全部樓層
300B已找出電壓問題,是接錯320V x 2 至整流膽的4/6腳.
有聲出.....但好怪.....
停下停咁.....和有Hum
可能是300B前級的電阻對互了
noteasy2 發表於 2012-3-27 23:02:21 | 顯示全部樓層
Modi

Ok la 係3OOB前級的3和6腳的電阻對接了
現在全部正常
但有小小Hum

改下走線可能得
隻牛有小小Wow Wow聲
有咩方向可改善呢?

多謝各位
Speaker方面
可把全 機放入書房
noteasy2 發表於 2012-3-27 23:25:02 | 顯示全部樓層
Modi

Ok la 係3OOB前級的3和6腳的電阻對接了
現在全部正常
但有小小Hum

改下走線可能得
隻牛有小小Wow Wow聲
有咩方向可改善呢?

多謝各位
Speaker方面
可把全 機放入書房
noteasy2 發表於 2012-3-28 06:35:21 | 顯示全部樓層
回復 312# modi
多謝modi, kk ho 各Ching,

已享受300B了
只有一些有woo.....woo.......聲
吾知是牛前級定300B後級的問題?
本星期可想方法改善如下
1.交直流走線分隔問題
2.想把電源分部份分隔
3.改短接線或用好一些的線材
4.接地線方法
5.加大瀘波電容
可否比下意見?
noteasy2 發表於 2012-6-21 12:38:15 | 顯示全部樓層
Thomas 兄,

知道近日大家都可享受diy的樂趣,大問題可以自行解決, 從中進步.
Diy 可喜是學習改變.

希望你早日把它完成.修好. 我們支持你.
noteasy2 發表於 2012-6-21 12:50:52 | 顯示全部樓層
Modi,

我都把我的300B改了直流燈絲, 但只用了橋式再加整流和電容作瀘波,音色是好了.
但由717A 輸出至300B做後級, 比較起6SJ7是實和沉, 717A 比較呴, 但音色高.

不知月用717A的ching,有咩心得.
noteasy2 發表於 2012-6-22 12:47:14 | 顯示全部樓層
我想加regulator, 6V 定壓好定有得adjust 好?

玩...心態...用adj加meter???

有無circuit diagram???

Thanks
noteasy2 發表於 2012-6-28 13:17:54 | 顯示全部樓層
好似有的火藥味...............

我的問題是加入直流供電給300B燈絲, 如果以基本機,都吾會要高級野,
口想比較交直,或可較電壓的 circuit 來玩下..

希望李練, 指點....仙人指路