查看: 144196|回復: 347
打印 上一主題 下一主題

2011年12月-1月 - 高級膽前級(牛輸出), 300B膽後級制作班

admin 發表於 2011-11-3 17:13:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |正序瀏覽 |閱讀模式
活動類型:
課程/工作坊
開始時間:
2011-12-3 14:30 至 2011-12-3 17:00 商定
活動地點:
HiFi Fever - 荃灣沙咀道29-35號科技中心9樓910室
每人花銷:
700 元
已報名人數:
剩餘名額:
3 人
報名截止:
2011年12月-1月 - 高級膽前級(牛輸出), 300B膽後級制作班

先前舉辦的膽前/後級組裝班場場爆滿, 一直有會員詢問何時再有新班.

課程主力教授大家
1. 安全措施
2. 組裝技巧
3. 製作需注意的事項
4. 接線/接地技巧
5. 焊接技巧
6. 測試及改良方法

套件有多種配搭選擇, 絕對可滿足不同用家的需要.

不同套件包括:
2A3/300B搭棚
ANM7前級搭棚
牛前級搭棚
其他…..

名額: 每班最多8名

日期:
12月3日 (六) – 2:30pm-5:00pm -理論/試機/選料
12月17日 (六) – 2:30pm-7:30pm - 組裝
+ 額外2天組裝時間 (星期六下午-日期待定)

課程費用: 大特價$700
套件: 可在第一堂決定用料和訂購

參加者可接下面的 "我參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.

上一班同學們感受

Manlam168: modi sir, 我昨日搬了300B回家晚上開機,一開機兩分鐘, 然後問隻老虎,D聲得吾得,她說差不多, 之後過多十分鐘再問她,她說好過部240好多. 今日出現一D怪事,我隻老虎竟然同我講今日吾打麻雀, 食完中午飯回家聽歌,吾通部機真係禁好聲,竟然放棄打麻雀???????
我套前後級終完成了,越聽D聲越正.

Alanfan: 多謝Modi Sir幫忙我才能完成這6sn7牛前級的心願!! 對我來說課程中學到最有用的其實是焊接技巧,以前一直自學,現在才知道用錯了方法!

tmmi: 多謝Modi Sir 上完個課程知道點樣用最少$得到最大回報,聽完有錢佬部機,終於知道一分錢一分貨的道理,真係有啲後悔唔做C餐,希望快啲開新班,下次一定要做C餐

ckeung: 今天終於準備好線材, 前級開聲, 開聲巳有改善, 越煲越靚,層次好了

已付款:
alftan98
hotc
ckleung17
tmmi (上堂付)
Aldous (上堂付)

已通過 (5 人)

留言 每人花銷 申請時間
noteasy2

chifailee@gmail.com

自付 2011-12-3 12:17
hotc

tho9468@gmail.com

自付 2011-11-28 22:38
alftan98

alftan98@hotmail.com

自付 2011-11-11 13:53
tmmi

自付 2011-11-9 13:37
ckleung17

自付 2011-11-3 22:09
Isaac1022 發表於 2023-8-17 03:02:37 | 只看該作者
jeng ah
wjianrsh 發表於 2012-10-16 21:44:28 | 只看該作者
不错的培训,可惜俺住的太远,不然也想参加。
fatfat1234 發表於 2012-9-3 09:48:51 | 只看該作者
請問幾時會再開300B制作班呀?
noteasy2 發表於 2012-6-28 13:17:54 | 只看該作者
好似有的火藥味...............

我的問題是加入直流供電給300B燈絲, 如果以基本機,都吾會要高級野,
口想比較交直,或可較電壓的 circuit 來玩下..

希望李練, 指點....仙人指路
ayuen 發表於 2012-6-23 15:33:28 | 只看該作者
呢D喺課程時制作或之後代工產品出嘅問題,留番比主塲嘅導師答。我識分莊閒,

我嘅答案留番請你飲茶時話過你知,無獎攞仲要請你飲茶!thomas兄部機最後真係要你我出手解決問題,幫不突止仲要請佢同其他師兄弟飲茶食飯賀賀佢!
mcw 發表於 2012-6-23 02:08:21 | 只看該作者

都覺得有人想借虛擬乘機發難搞事,難怪唔敢真人蒲頭。估?玩慣mono聽symptom都知thomas兄部機發生乜事並告之兩個解決跳火方法,不過既是modi sir手筆,應該留番比佢處理。唉,死不悔改!

聽講部重量級300b開機時支整流膽係咁放煙花 (貼士:唔好頼支膽有事),總之又係低級錯誤,不過呢點唔係大問題。又聽講部機hum聲好大,嘩~~ 換隻高效率喇叭咪唔駛聽,呢點亦都唔係咩難題。再聽講呢部勁野唔接前級時,啲'胡胡~~'聲好很勁。

又係答中無獎常識題嘅遊戲節目啦:
有無人識答呢部機又衰乜呢?

- 發送自我的 iPod touch 大板凳應用
mcw 發表於 2012-6-22 20:35:18 | 只看該作者

TMMI 兄,

就咁好難答,答到都係估。就像IYuen
至少提供:
完整線路圖
該要輸出的電壓,電流,汶波電壓,load regulation, 成本目標,這樣計才有最cost effective 的線路答案,還要付諸實行:聽感。

有人響度扮新仔,跟著又俾人錫爆。笑死我

- 發送自我的 iPod touch 大板凳應用
ayuen 發表於 2012-6-22 17:07:09 | 只看該作者
我識嘅人都教都答,係唔答D唔敢露面周圍搞事嘅唔知乜人!
李練 發表於 2012-6-22 16:57:49 | 只看該作者
TMMI 問果位noteasy2有沒有問過李練,我李練好羞也會回答
不像你,衹懂分散注意力,逃避問題

這裡是發燒活動/課程
tmmi 發表於 2012-6-22 16:56:07 | 只看該作者
都覺得有人想借虛擬乘機發難搞事,難怪唔敢真人蒲頭。估?玩慣mono聽symptom都知thomas兄部機發生乜事並告 ...
ayuen 發表於 2012-6-22 16:48

妖,個個都唔識又要問mcw,唉
ayuen 發表於 2012-6-22 16:48:27 | 只看該作者
都覺得有人想借虛擬乘機發難搞事,難怪唔敢真人蒲頭。估?玩慣mono聽symptom都知thomas兄部機發生乜事並告之兩個解決跳火方法,不過既是modi sir手筆,應該留番比佢處理。唉,死不悔改!
李練 發表於 2012-6-22 15:29:21 | 只看該作者
TMMI 兄,

就咁好難答,答到都係估。就像IYuen
至少提供:
完整線路圖
該要輸出的電壓,電流,汶波電壓,load regulation, 成本目標,這樣計才有最cost effective 的線路答案,還要付諸實行:聽感。
tmmi 發表於 2012-6-22 14:45:33 | 只看該作者
我想加regulator, 6V 定壓好定有得adjust 好?

玩...心態...用adj加meter???

有無circuit diagram???

Th ...
noteasy2 發表於 2012-6-22 12:47

有無問李練
noteasy2 發表於 2012-6-22 12:47:14 | 只看該作者
我想加regulator, 6V 定壓好定有得adjust 好?

玩...心態...用adj加meter???

有無circuit diagram???

Thanks
modi 發表於 2012-6-21 13:10:05 | 只看該作者
回復 332# noteasy2

要小心因你只用了橋式整流加電容,相對電厭會約有約7v,所以最小要用CRC做濾波。
noteasy2 發表於 2012-6-21 12:50:52 | 只看該作者
Modi,

我都把我的300B改了直流燈絲, 但只用了橋式再加整流和電容作瀘波,音色是好了.
但由717A 輸出至300B做後級, 比較起6SJ7是實和沉, 717A 比較呴, 但音色高.

不知月用717A的ching,有咩心得.
noteasy2 發表於 2012-6-21 12:38:15 | 只看該作者
Thomas 兄,

知道近日大家都可享受diy的樂趣,大問題可以自行解決, 從中進步.
Diy 可喜是學習改變.

希望你早日把它完成.修好. 我們支持你.
ayuen 發表於 2012-6-20 12:16:35 | 只看該作者
一波未平,一波又起,波濤胸湧,good luck啦Thomas兄!
tmmi 發表於 2012-6-20 09:33:01 | 只看該作者
係唔係mono block或dual mono?嫌唔嫌棄我呢個半桶水mono block愛好家幫拖?
ayuen 發表於 2012-6-19 23:56

有心啦袁師兄,因為部mono block 300B是代工,所以都係問問modi sir先
ayuen 發表於 2012-6-19 23:56:12 | 只看該作者

係唔係mono block或dual mono?嫌唔嫌棄我呢個半桶水mono block愛好家幫拖?
ckeung 發表於 2012-6-19 23:40:40 | 只看該作者
兩支整流胆定一支,有無兩支互換看看
tmmi 發表於 2012-6-19 22:58:12 | 只看該作者
見到電流,我估你支胆巳有問題。
ckeung 發表於 2012-6-19 22:54

係開機個1、2秒
ckeung 發表於 2012-6-19 22:54:54 | 只看該作者
見到電流,我估你支胆巳有問題。
tmmi 發表於 2012-6-19 22:45:05 | 只看該作者
Modi sir 我部300B每次開機都有一大聲(波)及支整流膽會見到啲電流,同埋右左邊都燒過一次fuse,想問是否正常
modi 發表於 2012-6-16 18:59:53 | 只看該作者
回復 322# tmmi

Timm你可以將你套機拿上來給我,前後級銅板會將它拋光電鍍,所有費用我們負責。
tmmi 發表於 2012-6-15 14:23:00 | 只看該作者
回復 321# modi

謝謝,明天見
modi 發表於 2012-6-15 14:18:24 | 只看該作者
回復 320# tmmi

星期六早上約11時拿上來
tmmi 發表於 2012-6-15 09:40:35 | 只看該作者

Modi Sir 我部前級之前出現過一次閃光之後隻冬菇膽變黑,因正常有聲出所以我一直都沒有理會,而音色方面以為是部機未煲熟(已煲超過200小時),但昨晚袁師兄一聽就覺得部前級啲聲有問題,打開機底看發現隻電源牛有高温燒過痕跡,想請問  1.安全有否問題 ; 2. 音色是否已有偏差; 3.是否可以正常使用(閃光之後已用超過一個月)。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
modi 發表於 2012-6-14 18:36:21 | 只看該作者
回復 318# tmmi

可以畫圖比廠做過一件,已有廠會接做,但價錢未知。如復修也可以,但怕時間不長。
忍耐一下,我自己也會叫廠做一件給我,我自己做試驗先。
tmmi 發表於 2012-6-14 16:29:14 | 只看該作者
Modi Sir 大鑊呀 ! 部前,後級嗰幾塊红铜咁快起晒啲漬,好肉酸有無得救?SOS

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-4-4 13:51:23 | 只看該作者
回復 317# lalaxyz
Sorry, 我無講清楚,SE係Signature Edition嘅acronym。位師兄140萬買嘅係有埋phono部份聽黑膠碟嘅板本。

如果line amp+power supply值佰萬,phono amp收多40萬!
lalaxyz 發表於 2012-4-3 20:47:23 | 只看該作者

係M10 LINE SIGNATURE, 唔係SE, 在大象行只停留一天後即送走, 聽後永世難忘!!!
聽說這是新買家等候了四個月的首部百萬新機, 還有另四人等候中..
回復 281# ayuen

本帖子中包含更多資源

x
noteasy2 發表於 2012-3-28 06:35:21 | 只看該作者
回復 312# modi
多謝modi, kk ho 各Ching,

已享受300B了
只有一些有woo.....woo.......聲
吾知是牛前級定300B後級的問題?
本星期可想方法改善如下
1.交直流走線分隔問題
2.想把電源分部份分隔
3.改短接線或用好一些的線材
4.接地線方法
5.加大瀘波電容
可否比下意見?
ckeung 發表於 2012-3-27 23:26:52 | 只看該作者
退番比 Timi.
noteasy2 發表於 2012-3-27 23:25:02 | 只看該作者
Modi

Ok la 係3OOB前級的3和6腳的電阻對接了
現在全部正常
但有小小Hum

改下走線可能得
隻牛有小小Wow Wow聲
有咩方向可改善呢?

多謝各位
Speaker方面
可把全 機放入書房
noteasy2 發表於 2012-3-27 23:02:21 | 只看該作者
Modi

Ok la 係3OOB前級的3和6腳的電阻對接了
現在全部正常
但有小小Hum

改下走線可能得
隻牛有小小Wow Wow聲
有咩方向可改善呢?

多謝各位
Speaker方面
可把全 機放入書房
modi 發表於 2012-3-27 13:03:41 | 只看該作者
回復 310# noteasy2

唔係好明白你講乜野,不過你好似古古吓,好危險!看清楚線路。
noteasy2 發表於 2012-3-27 12:39:36 | 只看該作者
300B已找出電壓問題,是接錯320V x 2 至整流膽的4/6腳.
有聲出.....但好怪.....
停下停咁.....和有Hum
可能是300B前級的電阻對互了
noteasy2 發表於 2012-3-27 12:34:17 | 只看該作者
回復 308# modi
Sorry,

I just read on the box.....only
Got the number print on it clearly.....Sorry Sir
不要告我....................................
modi 發表於 2012-3-26 17:19:05 | 只看該作者
回復 307# noteasy2

冇編號你都買?
noteasy2 發表於 2012-3-26 12:47:39 | 只看該作者
回復 304# modi

Modi Sir,

我在會上買的,整流膽是無編號想check 下datasheet
ayuen 發表於 2012-3-26 11:12:40 | 只看該作者

回復 305# i886
佛頭兄,聽過2A3/300B前級,唔係我杯茶。6080做前級?有趣...但用呢類膽做前級未必有著數啊!一齊研究下先。
i886 發表於 2012-3-26 07:56:13 | 只看該作者
modi 發表於 2012-3-26 07:21:21 | 只看該作者
回復 301# noteasy2

你的300B是否tmmi賣給你的那部?你自己在家中改過的是嗎?如真有問題可以幫你維修,但要等待!因你自己改動了而且這機已過保養,所以會收取維修費。
ayuen 發表於 2012-3-26 01:45:03 | 只看該作者
Yuen 師兄,
如果個綫路吾係以高分析力掛帥, 衹係音樂味加好力水, 电源分體用5U4類胆整流, 吾行穩壓得吾得 ...
i886 發表於 2012-3-25 16:39

佛頭兄,話晒整monoblock要接近double嘅價錢,線路咁大影晌(部M10一嘢就KO我部膽平衡前),我DIY資曆淺,介唔介意post你個線路多來,讓各CHing俾D意見睇下值唔值得做呢?
hotc 發表於 2012-3-26 00:10:30 | 只看該作者
好開心, 完成了我的DEFAULT 300B,在煲中
多謝Modi Sir 及所有師兄指導
遲些再考慮整番部DAC

本帖子中包含更多資源

x
noteasy2 發表於 2012-3-26 00:05:15 | 只看該作者
Modi Sir,

我再在300B的chok後度, 電路上本來466V的, 現在只有213V.

吾知點好,
noteasy2 發表於 2012-3-25 23:56:45 | 只看該作者
Modi Sir,

我的300B有問題, 只有約由240V, B+位只有200V.

吾只咩事?
modi 發表於 2012-3-25 21:38:14 | 只看該作者
noteasy2:
如果你的喇叭真是放於天花,這樣就什麼定位音場細節也沒有了,浪費了音響呢?這不是AV機啊!