查看: 8365|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

電費計算: 你的電器每月電費開支多少?

samuelsum 發表於 2010-9-29 20:44:48 | 顯示全部樓層
看落是兩個人既私事...佢的計算法,好似跳了step

你係好人,我都識佢...萬事以和為貴!
只希望人人台機,都是靚聲又安全

另外,平心而論,貴與平可以自由選擇!用靚料去換靚聲,錢是要俾,唔通全Blackgate賣二千蚊
兩三年前,在這裡跟modi學嘢,一開機試個電源鑊了,vt60-modi無收一毛錢,幫我debug
samuelsum 發表於 2010-9-29 21:25:05 | 顯示全部樓層

但佢講接地,最後幾句的確有佢的特別見解

而水線即安全”地”,是必要的--grounding是必需的(我要求高吧)

接地是有技巧,絶對有分先後;否則,安全地有水線都會出現噪聲,就算聽唔出的頻率,都會干擾正常訊號
samuelsum 發表於 2010-9-30 23:57:14 | 顯示全部樓層
多謝指教!其實無諗過間茶餐廳咁平...
samuelsum 發表於 2010-10-1 23:52:04 | 顯示全部樓層
本來聽日要返工, 唔係好想立即答你...但你教我咁多嘢, 一定要俾臉, 加上你又係我中學的師兄
你講的話, 我最多請你食好啲, 你可以叫埋你老婆或者modi / william 都得; 無任歡迎

我自己最近睇了這本書, 第三個chapter講distortion...依本都算係最好的膽機書 (中文書就麻麻, 日文書就成日得線路圖...)
http://www.amazon.com/Valve-Ampl ... 85947527&sr=1-2

另外, 有一篇短文, 我都有睇 - 自己覺得有一定參考價值
http://tech.juaneda.com/en/articles/Ground_and_safety_earth.pdf

但我就算睇了多了, 或做多了一兩部機 - 一定唔會亂咁講嘢, 寫文章;
我都會繼續睇 / 繼續實踐; 可能我咁既性格先合適做consultant

最後, 要講一件事, 音響是電子產品, 不可能沒有良好的電子基礎去支持設計和生產 (包括diy焊機)
沒有邏輯的思考方法, 想的不是去解決問題, 只是日日去搞一堆又一堆的爛攤子 ... 在kk sir的手上, 可以出一台超過100db的機器, 不如叫啲發燒友拎機上來度下個s/n ratio及有冇起震, 我第一個拎上去hififever