查看: 21799|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

求phono amp線路圖, 最好膽機

accphoto 發表於 2008-7-21 22:46:53 | 顯示全部樓層
Phono amp 是一支 12AX7 攪唔掂,就是你用 12AX7, MU=60,但離 45-60 db 放大要求的 phono amp 差很遠。

最少都兩樣支膽, Matisse phono amp 用 12AX7 和 12AT7,但放大不夠和用電壓很高。好聲的還是 Marantz 7 線路的 phono, 坊間有線路板買,唔須要搭掤,成功機會大的。
accphoto 發表於 2008-7-23 22:52:57 | 顯示全部樓層
唔多喜歡呢種線路,好就兩種優點都有,唔好就兩種缺點都有。
我記得在管球王國好似有,不過要返香港先得閒看看。
accphoto 發表於 2008-8-5 14:14:58 | 顯示全部樓層
[quote:b164b64d41="Sam_Sam"]除了這個原子粒+膽

另又想問有冇一些兩枝膽, 一枝input, 一枝做gain

...咁咪可以唔洗match 膽囉[/quote]

Matisse 個 Phono 就是 2 枝膽,個唔算好聲,特別是用 MC 頭。如果唔想 match, 可試試 EAR 834 做法,三支膽左右聲道 share....