查看: 170640|回復: 139
打印 上一主題 下一主題

元朗發燒同好會

keniche 發表於 2007-3-5 10:56:33 | 顯示全部樓層

元朗友

Marantz PM-8(1978年)+Cayin CD-22 /Ca 640c V2+JM 807V
Denon AV 1803+DVD2910/Sony dvp仔
普普通通玩下姐,同發燒友真係冇得比架!但都想同元朗D音響友交流一下,有問題又可聚聚研究一下都幾好架,你的組合呢?
keniche 發表於 2007-3-9 11:22:03 | 顯示全部樓層
好勁呀!發燒野,有冇家庭合照睇下呀?
有D問題想請教下,點解640C及Cayin CD-22的聲都好似冇2910dvd/SACD咁好?有時想,係咪自己唔識聽咩叫靚聲?
keniche 發表於 2007-3-14 18:29:03 | 顯示全部樓層
上攸田,近吾近你住個度?我D老野都係聽翻D舊歌,eg.蔡琴,陳潔麗,近期發覺中樂原來好正,你都試下啦
keniche 發表於 2007-3-19 11:48:32 | 顯示全部樓層
放假去你度研究一下咩叫靚聲都好喎,介唔介意?
keniche 發表於 2007-4-2 11:12:43 | 顯示全部樓層

元朗友

終於寫到字回覆到你剌,近日試過動對新德克三四百元平價喇叭線,比我用對散剪德國敏力空氣銀線冇乜分別,覺得線材呢樣野,改善方面至多5%貴野吾敢買,怕又係差不多,有乜平平地既改善方法?
還有,HI-FI fever好似冇乜元朗友答咀,有就加入啦!
keniche 發表於 2007-5-22 20:14:30 | 顯示全部樓層
Ewcl:
好久上不到來,打個招呼先,此網有病,打極登入都入吾到,上次去電給你,獲益良多,有空再跟你學習學習,睇來,元朗發燒友吾多喎..........
keniche 發表於 2007-5-30 18:14:49 | 顯示全部樓層
GUNNER:
多謝你加入呀!Gunner有無玩鎗呀?有興趣了解一下你對喇叭,係咪貴野?
keniche 發表於 2007-5-30 18:17:09 | 顯示全部樓層
CD73,其實早排都有唸架,正吾正?
keniche 發表於 2008-3-12 17:27:08 | 顯示全部樓層
真係靜左好耐喎.去晒邊???遷出元朗? :?:
keniche 發表於 2008-3-23 20:54:36 | 顯示全部樓層
重有人覆,近排有咩新玩具?
keniche 發表於 2008-3-28 13:25:29 | 顯示全部樓層
Ewcl:
重係住錦鏽附近嗎?以前都跟你通過電話了,還未約時間到你家欣賞一下你的設備,再計劃一下好嗎?帶隻"胡琳"的爵士樂試試也好。
keniche 發表於 2008-4-1 14:09:15 | 顯示全部樓層
一言為定,call me
keniche 發表於 2008-4-22 18:05:25 | 顯示全部樓層
Ewel
汁完屋味?幾時可以招呼下D元朗HI-FI友呀?
keniche 發表於 2008-5-17 15:26:36 | 顯示全部樓層
搞錯了,去了主題,請去望望。
keniche 發表於 2008-5-23 19:41:11 | 顯示全部樓層
昨晚先用電話家訪左19歲年青人亞洛,又跟他學下野,背後有高人,老豆,眞傳,正在安排家訪日期,Ewel,亞明,係咪放星期日呀?大家報名先啦!
亞明新到,多D介紹下自己啦。
keniche 發表於 2008-5-27 19:25:05 | 顯示全部樓層
乜冇預埋我?6月1,星期日有邊家可以去聚聚呀?睇來亞明D野好堅料,我都想參觀一下,有冇人安排一下?
keniche 發表於 2008-6-6 18:16:54 | 顯示全部樓層
HO!有勁料人報到,搬入元朗邊度呀?
keniche 發表於 2008-6-10 13:11:49 | 顯示全部樓層
JAN重未見人喎,一定忙緊,昨日探完亞明,好大個聽,古雅look,音响位好企理,碟的口味我同亞明好似,但我的架生平好多,真羨慕!明嫂又好客氣,再羨慕有個支持老公玩音响的老婆呀!
keniche 發表於 2008-6-11 12:27:19 | 顯示全部樓層
Wah!Ewcl D 料又好勁?淨見兩個大錶,同咁多單元嘅座地,都想幫手執企理一下,跟住聽下套正野,快D叫女友幫手執啦!
keniche 發表於 2008-6-11 12:31:03 | 顯示全部樓層
我D平野。

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
keniche 發表於 2008-6-13 12:01:00 | 顯示全部樓層
Ewcl 成日換野,好花心,因住老婆要担心,咁靚office外景,係咪兩公婆都係高層呀?發lu,你家的兩張照,就如女人化裝前後一樣,個廳化完裝味?
亞洛咁夜吾睡上網,揸車要夠精神呀,我D老野就鼎吾順喇聽亞明講,街鋪傾吾掂,個網陳例室點呀?網上的相點解咁蒙既.......咁我部M幾時可以維修一下??
keniche 發表於 2008-6-13 12:06:14 | 顯示全部樓層
[quote:2d509f4c2a="chm"]阿岑

這張全家福好靚呵,對書架箱好正,不知效果如何有机会試听下,到時買返對.

亚明[/quote]亞明,幾時得閒,call me,通常下午最好,D細路返學,老婆返工,可以炸機呀!

亞岑
keniche 發表於 2008-6-13 15:31:52 | 顯示全部樓層
[quote="ewcl"][quote:48e093ac5c="keniche"]Ewcl 成日換野,好花心,因住老婆要担心,咁靚office外景,係咪兩公婆都係高層呀?發lu,你家的兩張照,就如女人化裝前後一樣,個廳化完裝味?
亞洛咁夜吾睡上網,揸車要夠精神呀,我D老野就鼎吾順喇聽亞明講,街鋪傾吾掂,個網陳例室點呀?網上的相點解咁蒙既.......咁我部M幾時可以維修一下??[/quote]

係高層就好lu, 我實唔比老婆捱 [/quote
]感動!千奇米比我老婆聽到...........
keniche 發表於 2008-6-20 19:28:35 | 顯示全部樓層
近日吉之島$10買左隻掃,掃喇叭面網,正!
上星期和亞明一起到網井探左亞洛,年青有為,正在搞網的他,介紹廳了幾對喇叭,也為亞明砌了部前級,雙方研究中,有空要再到亞明家試聽了,Ewcl有冇時間呀?同埋間屋執好未呀?
近來落雨落到人也發霉!好天啦,搞搞家訪活動了,Ewcl係咪換左車?
keniche 發表於 2008-6-20 19:31:24 | 顯示全部樓層
Jan在石崗,第日軍營開放日,最好幫手攞飛,眞好!
keniche 發表於 2008-6-21 11:03:21 | 顯示全部樓層
[quote:46fff5fdc5="BENLAW"]"ABBY ROAD" speaker cable........由大昌行代理. 我已經搬出元朗了.[/quote]   Ho..........可惜,珍重!
keniche 發表於 2008-8-1 18:23:08 | 顯示全部樓層
8月8除左奧運,又有音響展啦,有冇興趣約埋去睇睇呀,Ewel的家還未去探,近期屋企打算裝修一下,較煩,裝完再請大家來坐坐
Jan不是遷出元朗嗎?家陣住邊?
keniche 發表於 2008-12-3 14:36:44 | 顯示全部樓層
[quote:e8608d3e62="vodka"]小弟有部古老rogers cadet III 贍機要維修,元朗既兄弟有否介紹.感激萬分![/quote]
好耐冇來上網,金融海瀟大家有冇傷呀?嗚.......玩具都冇錢買囉......
Ewecl近來點?近期都是到亞明家聽歌,又換CD机,又換了Dali座地,好happy!
元朗我只知維修有968巴士總站,恒生,及專賣古董的雞地倫記,去找找吧
裝修後的廳
亞岑
keniche 發表於 2008-12-3 14:45:46 | 顯示全部樓層
..

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
keniche 發表於 2008-12-12 18:50:19 | 顯示全部樓層
ewcl:
久久也沒相約家訪了,亞明前幾天來過,我們也想找個時間到府上拜訪,08年也快過了,找個時間敘敘吧
亞岑