HiFi Fever

標題: 上代人留落离嘅古董後级机70s'-80s' [打印本頁]

作者: Mlfan2012    時間: 2012-5-11 17:31
標題: 上代人留落离嘅古董後级机70s'-80s'
各位师兄, 最近到手攞到十多台老古董, 呢度只系其中嘅7部, 可能件数太多未必用得着全部, 如果要放, 边位师兄有兴趣?

试咗机聽唔出有乜问题, 亦無乜老化病状. 力度十足. 只系要清擦一下就靓番. 如照片所见, 4台三菱加装錶面, 2台麦记2120, 最上面系我最喜欢PIONEER SERIES 20, M-22 Class A Output 30w 每声道...仲有其他一堆但真系无力搬.

呢d舊机其实都唔系贵得去边, 之但系市面二手市场唔多见有乜上市, 物以罕为贵, 每件我都开盖睇过, 尽管摆咗有5年唔开过, 但内里仲干净过我床下底, 無乜尘埃锈绩, 果阵时小日本用料真系靓. 全部三脚晶体管, 乜IC 都無用到. 电容电阻用料上盛. 同美国麦景图可比美.

目前这新年代除咗小部分嘅欧美机, 平时用开嘅大路牌子都系祖国制造. 名字话系来路, 但内里却是我地同胞用低廉的工钱造出来. 小弟绝对無睇唔起祖国生产嘅产品, 但系如果睇到件阿曼尼西装, 正开住果部BENZ又或者麦景图都写住中国制造, 内心真系有d唔平衡. 不过话时话, 我都系仲意食中菜, 外国制造的我就唔中意食啦, 好矛盾的人心.

[attach]17286[/attach][attach]17287[/attach][attach]17288[/attach]
作者: i886    時間: 2012-5-11 19:02
作者: 老排    時間: 2012-5-11 19:47
哗....我的眼睛啊.....被亮瞎了....
今多劲也
作者: i886    時間: 2012-5-13 10:39
作者: Mlfan2012    時間: 2012-5-13 12:08
係度呀i 886, 毌親節飲緊茶,等咗粒鐘。以上照片去年聖誕節在美國屋企照樣留念,答應朋友帶返港比佢玩下,m22 runs 120v, 佢要step down 電壓先有得聽。c-21可以調壓到220v. 我對呢d機唔係好熟悉,覺得只出30w每邊就可以比美好多麥記後級,不過因為純甲類放大,一陣間已經好熱手。48lb,斤倆十足。無見到有schematics, 打開底蓋見到搭棚式飛綫,無用缐路板。小日本好嘢。
作者: Mlfan2012    時間: 2012-5-13 12:19
我會問下美國佬睇下是否有呢部機的線路圖。去年尾收到大堆咁嘅的古董,基本都仲唱得,有d機嘅電位器要清洗下就無沙沙聲,兩個聲道好平衡,無左右大細聲。phase linear 400 mark ii,  師兄有無聽聞過呢。
作者: i886    時間: 2012-5-13 19:18
作者: i886    時間: 2012-5-13 19:25
作者: Mlfan2012    時間: 2012-5-14 02:43
所以話你地班師兄前輩除左能聽仲可以裝與拆,實為小弟作參考的渠道。如果唔系接收左呢堆野都唔知呢d老牌子系乜東東,有好多間都已經拾左。其實小弟一直只鍾情麥記,呢堆老古董始終唔系我主流系統,對組裝拆卸呢門無乜研究,但就仲意研讀線路圖,知道理論數據對機組音頻調配有幫助。這也是小弟好奇心上黎趁趁熱鬧。我對音頻效應比較著重,無論乜牌子成品機,DIY出品,陳年機,只要能調配到自己滿意的音頻效應就系小弟所希望追求。如果能學到d師兄的DIY 理論當然更加令自己增長發燒程度。吹到呢度要搵周公啦,
作者: angus    時間: 2012-6-23 20:29
正野啊!
作者: mingmaxxx    時間: 2012-6-25 13:19
wawawa!!點解我上一代冇留依D野比我!!但個廳冇番咁上下都放唔落!!
作者: Mlfan2012    時間: 2012-7-11 14:57

各位师兄好. 小弟好耐無离趁热闹, 唔知有無乜野错过咗呢, 呢堆野仲摆系度, 好少用, 老爸以前好玩机, 佢D老友唔系走得就走就系兴趣不再, 世叔伯咁就留底咗呢堆机比我接手. 但小弟只爱老麦, 唔系老麦迟早要放. 我有间房空咗可以堆放...
作者: 582582    時間: 2014-7-31 11:26
點解我上代唔玩HiFi呀!

歡迎光臨 HiFi Fever (http://www.hififever.com/dz/) Powered by Discuz! X3.2