HiFi Fever

標題: Seas x Focal Scala [打印本頁]

作者: tmmi    時間: 2012-5-7 10:44
標題: Seas x Focal Scala

各師兄經過M10一輪洗禮後,再向喇叭出手,今次用 Seas 最頂級單元配合 Scala 音箱,誓要將屋企套音響發揮至極點
[attach]16831[/attach]
Seas 頂級單元 10吋低音; 5吋中音; 黃金高音(頂班)
[attach]16845[/attach]
電腦3D圖
作者: i886    時間: 2012-5-7 11:26
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 11:36
上星期我地已經攞咗呢支M10去代理樹掃清所有單元
作者: martin88    時間: 2012-5-7 12:14
回復 2# i886

嘩 I~,又就嚟有強值裝甲出現啦喂
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 12:17
M10一佰個,Utopia scala四拾個,DIYer用a fraction of the price打造高級,超級音響器材。
超鐘意酒桶型聲箱,有實際,又有姿勢,砌得又睇得,屋企擺件藝術品老婆無詐形!
作者: i886    時間: 2012-5-7 12:17
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 13:15
回復 1# tmmi
Thomas兄,得閒post對10吋鎂盤比各師兄昅昅 米國人話齋,big is beauty.
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 14:03
回復 4# martin88
馬兄,今次出動鐳射鎗,stay tuned.
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 14:43

黃金中音 E0043 5吋特殊凃層纸盆
[attach]16986[/attach]
黃金低音 E0026 10吋鋁鎂合金盆
[attach]16985[/attach]

[attach]16987[/attach]

因狗頭師兄鍾情鎂盆,所以放棄用一套銀子弹嘅10吋 Nextel 合成紙盒改用10吋金子彈鎂盆,
而黃金高音 E0040(High End)要到26號才到貨
作者: martin88    時間: 2012-5-7 14:53
回復 8# ayuen

ayuen前輩,鐳射鎗一出就有殺冇賠
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 14:54
M10一佰個,Utopia scala四拾個,DIYer用a fraction of the price打造高級,超級音響器材。
超鐘意酒桶型聲 ...
ayuen 發表於 2012-5-7 12:17

頂、底欖核板玩雷射鎗,一套喇叭射12塊
作者: martin88    時間: 2012-5-7 14:55
回復 6# i886

咁靚,真係恨死人啦
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 14:59
回復  i886

咁靚,真係恨死人啦
martin88 發表於 2012-5-7 14:55

條狗頭師兄話將對喇叭,1只噴杏色1只噴橙色,重燃靚過佢老婆黃飛鴻呀
作者: martin88    時間: 2012-5-7 15:03
C兄你對叭鎂到都冇得再鎂,一勾重鎚出擊,唔使後悔
作者: i886    時間: 2012-5-7 15:05
作者: martin88    時間: 2012-5-7 15:05
回復 13# tmmi

唔係嘩,修羅男爵都來埋
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 15:09
回復 13# tmmi
橙溝綠,米襯藍,杏加橙,創意無限,
作者: i886    時間: 2012-5-7 15:11
作者: martin88    時間: 2012-5-7 15:14
回復 15# i886

重有一日要填海,但我怕發燒音响個洞係永遠填不滿
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 15:16
回復 10# martin88
Terminator 20年前已經用來射人,我地HK Hifi DIYer用得遲,我應該一早引入來應用。
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 15:17
回復  martin88

唔遲格, 馬師父,
嘟係時候搬你對B&W去填海, 跟住搭單, 上馬, 跟住做, 掂晒~ ...
i886 發表於 2012-5-7 15:05

延續上次垣克掃黑柴後,上星期又出動雷射鎗搶單元,已經有屍兄未能搶到心有不甘,所以馬師父要快考慮
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 15:21
回復 18# i886
係囉,又俾呢D師兄掃倒,開聲後我D三文治盤可能要填洞!
作者: i886    時間: 2012-5-7 15:32
作者: i886    時間: 2012-5-7 15:38
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 15:51

回復 23# i886
佛頭兄你要搵定6072同5687比部M10囉。AN掃左好多,已經要買貴米了!
BG同cat 7線留到比你,但NOS膽我每款只得兩套,實在無能為力。寄望modi sir找到啦!
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 16:00
510師兄你部1955MK2同cat7煲成點呀,有無興趣上船一齋玩大喇叭
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 16:05
回復 24# i886
多謝佛頭兄支持!呢對老友跟左我20年,我會幫佢翻身做酒桶型箱。會比對Seas x Scala 大一個碼,接近Grand Utopia。明天開鐳射激光鎗射佢地D頂底板出來!
作者: i886    時間: 2012-5-7 16:08
作者: i886    時間: 2012-5-7 16:12
作者: i886    時間: 2012-5-7 16:15
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 16:18
回復 26# tmmi
CDPRO2 transport今個星期到,510師兄幫手裝機搞cat 7 cable,佢去廁所都唔得閒。
我諗緊將CDPRO2同1955原子鐘分體,兩舊變四舊,遲D電源都分體,四舊變五舊...8802個原子鐘又分體!本來買電源及訊號線都買窮,但cat 7線咁平,怕乜!
我係咪short左?
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 16:21
回復  i886
多謝佛頭兄支持!呢對老友跟左我20年,我會幫佢翻身做酒桶型箱。會比對Seas x Scala 大一個碼 ...
ayuen 發表於 2012-5-7 16:05

我地做Scale, Yuen師兄做Grande係大二個碼成二佰幾磅一隻,中間重有一隻Maestro
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 16:26
回復  tmmi
CDPRO2 transport今個星期到,510師兄幫手裝機搞cat 7 cable,佢去廁所都唔得閒。
我諗緊將CDP ...
ayuen 發表於 2012-5-7 16:18

Yuen師兄你真係玩到走火入魔, 好彩d機樣靚身材正,唔係你老婆一定唔比你揾小三呀
作者: i886    時間: 2012-5-7 16:30
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 16:34
回復 29# i886
用laser打左頂底板就交俾木工師傅做圍邊桶型,我識都唔敢係屋企開鋸!最後仲要焗汔車漆油,我對老友前面面板加炭纖。如果focal grande 賣兩三球,我點都要幫我對老友著套靚衫。
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 16:38
玩design, 猛男最勁原裝黑+橙,佢話要杏+橙
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 16:40
回復 33# tmmi
自從M10入主後,我整乜老婆都唔投訴,block埋個花園境都得!所以下一步找到JBL375中音就會開工做對15"鈷磁back load horn嚟玩。
作者: i886    時間: 2012-5-7 16:45
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 16:46
玩design, 猛男最勁原裝黑+橙,佢話要杏+橙
tmmi 發表於 2012-5-7 16:38

林保堅尼綠或橙,sharp到爆!橙色容易襯木傢具。
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 16:52
回復 38# i886
佢同工人都搞到滿屋花,互相respect對方嗜好。Thomas兄都同老婆好sweet架!
作者: i886    時間: 2012-5-7 16:59
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 17:06
回復 33# tmmi
Thomas兄你玩到三路喇叭,仲要頂班高中低,高效率加有超強分析力,少少嘢都分辨到,我驚你到時都分拆再分拆呀!
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 17:25
回復 41# i886
花園每日都有好多動物朋友探訪,松鼠、雀仔、青蛙等,不過今朝又來了不速之嚇,搞到老婆同雀仔鬼殺咁嘈。春天到,蛇哥又出來搵食,工人話自來蛙一家五口唔見左兩隻,唔知係咪比佢吃左!
[attach]16989[/attach]
作者: martin88    時間: 2012-5-7 17:45
le 條一定係飯鏟頭,個頭都唔見咗,已經鏟咗入D泥度,我睇去重有排掘
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 17:52
回復  i886
佢同工人都搞到滿屋花,互相respect對方嗜好。Thomas兄都同老婆好sweet架! ...
ayuen 發表於 2012-5-7 16:52

琴晚同老婆飲紅酒聽黑膠,聽到成3點,攪到依家重WingWing地
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 17:53
隔鄰個花王話呢轆叫水律蛇,唔毒嘅,但佢見過有青BB好毒嘅青足蛇出現,叫大家要小心!
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 17:58
琴晚同老婆飲紅酒聽黑膠,聽到成3點,攪到依家重WingWing地
tmmi 發表於 2012-5-7 17:52

對酒當歌,人生幾何?仲係同honey添!我都聽歌飲嘢,不過係奶茶或豆漿
作者: manlam168    時間: 2012-5-7 18:02
嘩!Tmmi
好熱鬧呀,幾個鐘有46個回應,真西利.
作者: martin88    時間: 2012-5-7 18:06
回復 48# manlam168

係好西利先至啱
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 18:07
嘩!Tmmi
好熱鬧呀,幾個鐘有46個回應,真西利.
manlam168 發表於 2012-5-7 18:02

你條狗頭玩whatsapp都好西利㗎,唔係話將你被捉黃腳雞d相放上去你都唔浦頭
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 18:07
回復 48# manlam168
Manlam兄咁遲至嚟!等你好耐啦,無打乞痴咩?我走啦,去游水做運動,明天幫你地鐳射打板呀。
作者: martin88    時間: 2012-5-7 18:08
有108條好漢在線,点解得我地五個人九up?
作者: i886    時間: 2012-5-7 19:07
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 19:51
我鯨魚幫都啱啱係水游左上泥。Thomas兄對嘢今次DIY到咁勁,直迫廠機,又真係幾難答嗲,木工師傅亦唔知收幾多錢,laser打左D板有圖則盡快約報價。
作者: tmmi    時間: 2012-5-7 19:55
我鯨魚幫都啱啱係水游左上泥。Thomas兄對嘢今次DIY到咁勁,直迫廠機,又真係幾難答嗲,木工師傅亦唔知收幾 ...
ayuen 發表於 2012-5-7 19:51

單源已經係頂班,依家最緊要幫佢著件靚衫,等老婆比佢入屋
作者: ayuen    時間: 2012-5-7 20:11
你帶對好sexy嘅女入屋就話唔比啫,呢對咁sexy喇叭你老婆高興都嚟唔切,你日日一早就返歸。
作者: i886    時間: 2012-5-7 22:22
作者: manlam168    時間: 2012-5-8 01:04
希望開聲會好聲啦,如果D聲重差過對D2,我老婆講得一手好流利廣東話粗口,
大概會咁講,咁大舊野左住晒,跟住果D出唔到街,朋友們祝我好運啦.
作者: martin88    時間: 2012-5-8 07:31
回復 58# manlam168

猛男兄如果係咁,唔緊要小弟屋企有地方喎 ,你唔洗怕左住我,我一定會幫朋友
作者: i886    時間: 2012-5-8 07:51
作者: tmmi    時間: 2012-5-8 08:54
快的 up 多两咀, 仲有2個post, 今日發帖 100大关, yeah~
i886 發表於 2012-5-7 22:22

勁,琴日過咗100大關
作者: tmmi    時間: 2012-5-8 08:57
希望開聲會好聲啦,如果D聲重差過對D2,我老婆講得一手好流利廣東話粗口,
大概會咁講,咁大舊野左住晒,跟 ...
manlam168 發表於 2012-5-8 01:04

黃飛鴻講囗唔緊要,最驚佢出手攞把大關刀然後...
作者: i886    時間: 2012-5-8 08:57
作者: ayuen    時間: 2012-5-8 21:56

鐳射激光打印酒桶身材.
[attach]17240[/attach]
左邊是我對Eton嘅新衫,右邊是Seas Focal,10吋低音箱唔係小嘢架!
[attach]17241[/attach]
Seas Focal三款contour template.最右是頂底板原尺寸。中間一塊offset左25mm(一吋)。左邊一塊offset左router嘅距離,木工師傅用呢塊guide住就可以鑼到一吋厚嘅MDF頂底板。
[attach]17242[/attach]
左右兩邊一 吋MDF板每隔一吋鑼坑,咁就可以屈曲圍埋兩塊頂底板落膠水做成酒桶身型,D坑用飛機膠水溝木或鋁粉,或Manlam兄建議嘅瀝青(有damping作用)填充,

膠水干後用router鑼開三件,黐翻D頂低板搞掂。開喇叭窿,打磨、噴油、入焗房,收工...D木工師傅。我講就識,要我落手做?閃!
作者: tmmi    時間: 2012-5-8 22:02
好似睇職業特工隊鎅玻璃咁
作者: tmmi    時間: 2012-5-8 22:05

Yuen師兄上面二塊大個塊是否係Grande用;細個塊係Scale用
作者: ayuen    時間: 2012-5-8 22:11
Laser D厚纖維板或鐵片嘅強度仲勁!唔得,戴番個太陽鏡先。
[attach]17243[/attach]
作者: ayuen    時間: 2012-5-8 22:12
回復 66# tmmi
Yes buddy...
作者: i886    時間: 2012-5-8 22:35
作者: ayuen    時間: 2012-5-8 22:44
坦克,M10,無人駕駛,鐳射激光鎗,下次唔知用乜出征?仲有D防彈布,除左射人,保護下自己都好。
作者: martin88    時間: 2012-5-8 23:16
回復 69# i886

用埋LASER開版样,睇落重勁過睇星球大戰,應該是全港DIY喇叭首用的弟一個版样,勁到爆,HK DIY speaker RED HOT HIT 喂曾光嚟咗(爭光)
作者: i886    時間: 2012-5-8 23:22
作者: ayuen    時間: 2012-5-8 23:32
無嘢撈又多一條出路:body guard
作者: i886    時間: 2012-5-8 23:36
作者: ayuen    時間: 2012-5-9 00:02
Good for me.我夠老...資格
作者: ayuen    時間: 2012-5-9 00:05
回復  i886

用埋LASER開版样,睇落重勁過睇星球大戰,應該是全港DIY喇叭首用的弟一個版样,勁到爆,HK DIY sp ...
martin88 發表於 2012-5-8 23:16

Thomas兄決定要玩呢對嘢時,除左CAD/CAM,木工呢家嘢我乜都幫唔到!拿起部腦喺火車度咪設呀設,計呀計囉。飛機大炮都造到,無理由酒桶做唔到。最後決定攞死光鎗射佢。
作者: martin88    時間: 2012-5-9 00:17
你地咁齊先進工具一定做到啦,萬無一失,掂
作者: i886    時間: 2012-5-9 20:02
作者: i886    時間: 2012-5-9 21:09
作者: tmmi    時間: 2012-5-9 21:15
回復  tmmi

Thomas c hing,
Now woofer is at 8 ohms, and should be using 4th order -24dB crossover,  ...
i886 發表於 2012-5-9 20:02

Thx 佛頭師公
作者: martin88    時間: 2012-5-9 21:26
回復 79# i886
師父終於發功,好次十式裡面都未用第一式來發功 已經有佛光初現的感覺,低我封你做偶像
作者: i886    時間: 2012-5-9 21:30
作者: ayuen    時間: 2012-5-9 21:50
回復 82# i886
佛頭兄,You are on the spot already!好多謝你出手相助,將10"鎂盤嘅小高峰鏟除。 功德無量啊!
作者: i886    時間: 2012-5-9 21:55
作者: tmmi    時間: 2012-5-9 21:58
回復  i886
師父終於發功,好次十式裡面都未用第一式來發功 已經有佛光初現的感覺,低我封你做偶像:hand ...
martin88 發表於 2012-5-9 21:26

馬師傅我地真係要去下佛頭師公常平個私竇,睇下師公用萬佛朝宗打造對喇叭播放鬼太鼓有幾地動山河
作者: i886    時間: 2012-5-9 23:15
作者: martin88    時間: 2012-5-9 23:19
回復 85# tmmi

let's go,睇下有幾[attach]17261[/attach]
作者: ayuen    時間: 2012-5-9 23:57
鎂盤無左高峰,呢到多返兩個!如來神掌有邊招係兩隻手架?
作者: tmmi    時間: 2012-5-10 03:06
鎂盤無左高峰,呢到多返兩個!如來神掌有邊招係兩隻手架?
ayuen 發表於 2012-5-9 23:57

要用周星星嗰招揸波龍爪手
作者: ayuen    時間: 2012-5-10 15:36
今天開router鑼酒桶MDF頂底板,咁大個佬第一次開鑼機,一切安全為先,開機,發覺轉數
頗高,離心力令router有小小fing,搵塊炮灰板試鑼,先鑼8、9mm深,慢慢推,掌握左要用
幾多力,覺得12mm厚分兩次鑼適合,去馬。

用G-Clamp夾住塊laser template落MDF,Router壓在template邊,一分鐘就鑼好一邊,
theoretical諗嘅同practical出來嘅差無幾,兩塊頂底MDF機岀世了.
[attach]17266[/attach]
[attach]17268[/attach]
作者: i886    時間: 2012-5-10 19:09
作者: tmmi    時間: 2012-5-10 19:50
今天開router鑼酒桶MDF頂底板,咁大個佬第一次開鑼機,一切安全為先,開機,發覺轉數
頗高,離心力令route ...
ayuen 發表於 2012-5-10 15:36

眀天輪到我地鑼,36塊唔知攪幾耐
作者: ayuen    時間: 2012-5-10 20:06
回復 92# tmmi
慢慢來,最緊要安全!
作者: ayuen    時間: 2012-5-10 21:35
記住帶goggle同mask,MDF(Medium Density Fibre)板含化學品,都好毒架!
作者: i886    時間: 2012-5-10 21:38
作者: martin88    時間: 2012-5-10 22:09
ayuen前輩,第一次開鑼機都鑼得好靚,鑼D板邊非常整齊又冇崩,好掂喎,勁正,鑼嘢請不要急速,會燒板和燒鑼咀
作者: ayuen    時間: 2012-5-10 22:30
回復 96# martin88
Manlam師兄過晒料比我。做足功課,事半功倍
作者: martin88    時間: 2012-5-11 12:36
分頻器:
外置分頻器可以徹底消除磁力干擾以及由揚聲器箱體內部震動這類機械干擾所導致的失真問題。
[attach]17285[/attach]
作者: ayuen    時間: 2012-5-11 17:16
心有0犀!?嗰日傾緊呢樣嘢,真係無位嘅藏係對喇叭腳都好。
作者: tmmi    時間: 2012-5-11 18:28
[attach]17332[/attach]
早上到旺角買6分澳洲MDF板,澳洲板比大陸板貴3成。

[attach]17333[/attach]
猛男一招老漢推......板,將MDF板手到拿來

[attach]17289[/attach]
先用積梳介至接近所需位置

[attach]17290[/attach]
再用鑼機執靚邊位

[attach]17291[/attach]
今日開得4塊,下星期再努力

歡迎光臨 HiFi Fever (http://www.hififever.com/dz/) Powered by Discuz! X3.2