查看: 27092|回復: 98
打印 上一主題 下一主題

[課程/工作坊] DAC 1955 製作班

samuelsum 發表於 2010-9-30 23:58:10 | 顯示全部樓層
William, please check email & reply...
samuelsum 發表於 2010-10-19 11:05:02 | 顯示全部樓層
清楚, 同埋未上堂都知晒...因為上去試modi的新隔離牛, 雖然我未整...
samuelsum 發表於 2010-11-6 00:37:59 | 顯示全部樓層
KK Sir,

用不用拎機上來? 週六要去wine fair...因為上午要去飲紅酒做早餐, 所以拎住台機唔係太掂... 好怕去, 因為要做嘢, 要好認真試下酒, 還要幫人入貨...好似返工咁
samuelsum 發表於 2010-11-7 11:13:10 | 顯示全部樓層

可唔可以唔出鏡  

學習過程, 是互動的...不是單向式教學, 除了這裡, 只有在中x (無牟利團體) 先有咁既導師...hififever都有佢既文章o架

下個星期會繼續, 發現近日有手震...真大鑊! 返到屋企, 先至覺
可能都要迫自己瞓多d, 否則好快就長瞓
samuelsum 發表於 2010-11-12 15:10:28 | 顯示全部樓層
明天有麻煩事, 要早走...六點正要走!

但最早都要兩點先來得到
samuelsum 發表於 2010-11-19 12:23:48 | 顯示全部樓層
聽日開唔開, 我要搞返好塊骷髏板...唉!!!  
samuelsum 發表於 2010-11-19 19:17:45 | 顯示全部樓層
不如插耳塞聽歌...
samuelsum 發表於 2010-11-21 02:48:56 | 顯示全部樓層
多謝kk sir幫我搞機搞到兩點幾...一卷鍚線搞到雞毛鴨血, 慮埋kk sir...

最重要是有聲出... 再一次謝謝依位中學既校友
samuelsum 發表於 2010-11-27 17:44:39 | 顯示全部樓層
講起96r, 我在執錫時發現, 有兩枝muse, 左右各一吸走咗錫未銲好...在之後果日執錫時焊返好

可能果日太眼瞓, 瞓一晚執一執會好好多...

學識錫線要好好存放...唉! 但我發現去買新的少少古河錫線試, 雖好過我果d, 但熔點明顯比goots (3%銀) 及 wbt (4%銀) 都要高出一截, 一定要用夠熱的雞去焊古河錫線
samuelsum 發表於 2010-12-20 14:22:49 | 顯示全部樓層
When will we fit the CDM-9 on to the DAC chassis?
samuelsum 發表於 2011-3-7 21:48:24 | 顯示全部樓層
又過了一個多月了...可以諗下計, 幫下忙...個個做好塊板, 但淪為"標本"...

唔該update下status
samuelsum 發表於 2011-3-8 21:40:00 | 顯示全部樓層
用幾耐做落個細箱? 拆返出來再安裝, 要用多幾多時間, 因為到5 月週六日都有好多個星期唔得
另外, 要唔要加錢, 要用多幾多?
samuelsum 發表於 2011-6-9 08:35:46 | 顯示全部樓層
Thx for your update...

Waiting for so loooooooooong
samuelsum 發表於 2011-6-21 09:15:59 | 顯示全部樓層
謝謝你的幫忙...KK SIR, 辛苦你!
雖然幾經波折, 但總算出現了!!!

其實我諗過做部SACD機, 但上網唯一零售果檔- 套KIT又貴又麻麻...可能買部二手機改?!?有冇推介

因為有兩件玩具, 好耐都未買...
1. SACD
2. 紅外線的黑膠唱盤 (最平都US$2K)