查看: 18264|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

[課程/工作坊] 2014夏季-1500VA隔離牛製作班x電源線材製作班

phss007 發表於 2014-8-8 22:47:42 | 顯示全部樓層
我己報名及己接受了,但需要先付款嗎?而我找不到 "我參加" 按鈕
phss007 發表於 2014-10-5 16:52:46 | 顯示全部樓層
在隔離牛製作班當日,戰戰兢兢的上學去,心想我雖不是DIY高手,但平日都有揸吓辣鷄焊吓線,應該不會太難罷!又唔知用了隔離牛後,效果是否如之前師兄講的咁有所得着。算啦,洗濕咗個頭,去馬啦!
好不容易在法定時間完成,首先多謝 Modi SIR 的悉心教導,每一部份都慢慢講解。最後俾Modi SIR覆檢,咦!唔着!!..........死火!+-X~*点解?個個同班師兄都得、我唔得!!??我唔係咁差嗎?己照足Modi SIR咁做架啦。好在俾Modi SIR再check check,原來有條線未焊好!好啦好啦!!着咗啦!成功啦!點知試試吓.........出煙,+-×÷,心想:×街啦,燒咗呀????幾千銀付於流水,唔係嗎??好左Modi SIR話係正常,在大電流下之保護狀態。
返了屋企煲了幾日,有係越嚟越正。全個音場擴大咗,無壓縮。好乾淨及好靜。高音一粒一粒,好通透。低音結實又有彈性。果然有料到。希望再煲吓,期待再有進步空間。
最後真多謝 Modi SIR 的悉心教導,及另外一位呀Sir的幫忙和指導。還有K.K. Sir 給了我們額外的娛樂。更多討謝各同班師兄之幫忙、指導及交流。
phss007 發表於 2014-10-5 16:58:57 | 顯示全部樓層
在隔離牛製作班當日,戰戰兢兢的上學去,心想我雖不是DIY高手,但平日都有揸吓辣鷄焊吓線,應該不會太難罷!又唔知用了隔離牛後,效果是否如之前師兄講的咁有所得着。算啦,洗濕咗個頭,去馬啦!
好不容易在法定時間完成,首先多謝 Modi SIR 的悉心教導,每一部份都慢慢講解。最後俾Modi SIR覆檢,咦!唔着!!..........死火!+-X~*点解?個個同班師兄都得、我唔得!!??我唔係咁差嗎?己照足Modi SIR咁做架啦。好在俾Modi SIR再check check,原來有條線未焊好!好啦好啦!!着咗啦!成功啦!點知試試吓.........出煙,+-×÷,心想:×街啦,燒咗呀????幾千銀付於流水,唔係嗎??好左Modi SIR話係正常,在大電流下之保護狀態。
返了屋企煲了幾日,有係越嚟越正。全個音場擴大咗,無壓縮。好乾淨及好靜。高音一粒一粒,好通透。低音結實又有彈性。果然有料到。希望再煲吓,期待再有進步空間。
最後真多謝 Modi SIR 的悉心教導,及另外一位呀Sir的幫忙和指導。還有K.K. Sir 給了我們額外的娛樂。更多謝各同班師兄之幫忙、指導及交流。
phss007 發表於 2014-10-7 13:54:51 | 顯示全部樓層
Modi Sir:

若想 upgrade fuse, 是20 mm 5A FUSE 嗎?Thank you.