admin 發表於 2013-2-25 16:36:38

2013春季-隔離牛製作班x電源線材製作班[HK]

超級大優惠!!! 繼續半個Course價錢, 兩個課程
HiFi Fever 超級大優惠, 半個Course價錢, 兩個課程

隔離牛製作班X 電源線材製作班 (2013春季)

隔離牛製作班
音響隔離牛製作班由經驗豐富, 具備註冊電業工程人員牌照的導師任教.
由電源理論, 製作技巧, 要點, 安全規則, 測試等等全面兼顧. 務求各學員除了可擁有一套自己製作的隔離牛之外, 當中亦可學到電源的基礎知識.

不同套件包括:
1500VA 隔離牛套件 (後級用)
800VA 隔離牛套件 (前級, CD, DAC 用)

電源線材製作班
經過多種線材測試, 我們成功配搭了多款高質素的音響線材組合.

製作班會從電學, 物料等方面講解不同電源線的分別, 測試及親手製作一條高質素和安全的音響線材.
套件有多種配搭選擇, 絕對可滿足不同用家的需要.

日期:
試聽隔離牛/各種線材/理論: 2013年3月23日 (六) 7:00pm-8:30pm
造牛/造線: 2013年 4月6日 (六) 2:30pm-7:00pm

課程費用: $250 包晒兩個課程
隔離牛套件1(合前級/CD/Bluray/LCDTV用): 800VA 連全鋁機箱, 插座, 配件等等 (未有SoftStart, LED表頭) - $1880起
隔離牛套件2(合所有機用): 1500VA 連全鋁機箱, 插座, 配件, SoftStart, LED表頭等等 - $3380起
隔離牛/線材套件可在第二堂收零件時才付款

隔離牛機箱 220Wx148Hx300D mm

名額: 8人, 先報名先得.
參加者可接下面的 "我參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.
收到pm後請回覆想做800VA或1500VA方便備料

未付款:
bigdish

已付款:
kentcat
hhoo1234 (1500VA)
godwinho88 (1500VA)
hhuyen (1500VA)
wkl (1500VA)
jj.martian (1500VA)
hfhlam (1500VA)
Bambipig007 (1500VA)
mikechw (1500VA)

前參加者 Comment:

aykc: 我製作的隔離牛是1500VA的,接駁了CDP和前級,後級直接入牆.
使用十多小時後,與沒有隔離牛比較... 用了隔牛後,音場闊了,離箱感覺大左,合起雙眼會覺得間房大左;細微聲音也清晰了,比之前有條理得多, 慶幸,音色沒有明顯改變.
我相信煲多幾十個鐘,聲音會更上一層樓!!

9.9N銅 : This 隔離牛 is fine to me - not generate heat - sound stable - improve 弱音

martin88: 搬了隔離牛回家已有两天,在這兩日反覆測試,用穩壓牛+隔離牛+濾波拖板,聲音雖然好聽,但不太全面,如只用隔離牛,聲音較為厚實,和很全面,但本人較喜歡用穩壓牛+隔離牛的聲音,高音細致多些,不像用濾波拖板這樣太多高音了,總括用了隔離牛高,中,低音都改善了,和音牆空間大了和靜了些,說笑講一句,就好像加了TURBO一樣,在這個課程裝製了這個隔離牛沒有失望反而有驚喜,在這多謝Modi SIR 的教導.THX.......

Halook: 之前CD機一直用跟機雞線直插拖板,現在用DIY古河電源線插落隔離牛,感覺聲音冇原先粗糙及音場更立體,大約有20%改善。

tmmi: 忠告!!! 不可一,不可再,唔係想戒都難。因為用咗兩日覺得背景靜咗好多,聽嘢又多咗又細緻咗,又一毒物。

manlam168: 隻銀牛D聲真係好舒服,好柔和,背景超寧靜, 太柔和有D人會吾喜歡, 但係我自己比較喜歡這種聲.

familyhorse: Modi Sir,十分感激你的耐心指導,令我可以一嘗DIY牛牛嘅樂趣。隻牛嘅用料真係好正!唔想浪費D靚料,我很用心去砌parts同屈線!作為DIY初哥連錫都未焊過嘅我,攬理條線攪到成12點,仲整到 fuse 都跳埋,真係唔好意思! 十分享受個製作過程同成果! 我老婆見我抱隻牛番去,即話:「呢隻嘢無 4、5千都落唔倒樓啦!」,果然識貨

ckleung17: 牛牛回家2星期,今天終於開工了。多年前家褢裝修,失敗爭取安裝獨立電源,今天可透過牛牛一償心願。

yiwenhong: 好多謝Modi Sir,唔單至教我地點樣砌牛,甚至落埋手幫學員解決問題.very nice! very pro.
仲要好多謝其他Ching,無私地share佢地既成果,同經驗,使我可以順利完成(原本我連燒焊都唔識,不過經ching一路燒一路指點,最終都搞掂).一路過程都好難忘,好開心.所以,非常值得推薦俾想砌隔離牛既Ching.

850t: 謝謝modi sir的教授,隻隔離牛好得~~~
多謝。。。。highly recommend for anyone who is interested in DIY....

kwan272: Well I had a great time. Everyone was friendly and helpful. Modi was knowledgable and very helpful too. It was a long day but very rewarding. I highly recommend this workshop

http://www.hififever.com/discuz/attachments/month_1103/11031923449d965ad6635cd22d.jpg

http://www.hififever.com/discuz/attachments/month_1103/1103192344915dd0c68ae32cec.jpg

今次做的隔離牛。1500VA有表頭有SoftStart,轉色開關燈, 800VA可加錢升級.
http://www.hififever.com/discuz/attachments/month_1107/11070922205de42e5363d722e3.jpg

http://www.hififever.com/discuz/attachments/month_1108/1108282119beb5be0e3e9f43be.jpg

http://www.hififever.com/discuz/attachments/month_1108/1108301952f3ec582bc2f96a93.jpg

admin 發表於 2013-2-25 16:37:57

wjianrsh 發表於 2013-2-26 20:05:29

这个做的不错:lol

admin 發表於 2013-3-7 22:56:16

Thanks

kentcat       
godwinho88       
mikechw       
Bambipig007

For joining!!

hhoo1234 發表於 2013-3-8 05:31:40

想問如冇時間上堂,可否買現貨呢?幾$?thx

modi 發表於 2013-3-8 18:42:47

hhoo1234 發表於 2013-3-8 05:31 static/image/common/back.gif
想問如冇時間上堂,可否買現貨呢?幾$?thx

可以,請PM你要求用料。

admin 發表於 2013-3-8 21:54:28

wkl thanks for joining!

hhoo1234 發表於 2013-3-9 18:10:57

modi 發表於 2013-3-8 18:42 static/image/common/back.gif
可以,請PM你要求用料。

sir,我可以參加,已報名.麻煩哂…{:5_195:}

admin 發表於 2013-3-9 22:05:31

hfhlam, hhyuen,hhoo1234 thanks for joining

暫時滿額。如有興趣可留名作後備或加開。

hhoo1234 發表於 2013-3-10 23:38:30

admin 發表於 2013-3-9 22:05 static/image/common/back.gif
hfhlam, hhyuen,hhoo1234 thanks for joining

暫時滿額。如有興趣可留名作後備或加開。 ...

已入數{:5_195:}

bigdish 發表於 2013-3-11 13:27:45

請問可否用13A插頭的?

modi 發表於 2013-3-11 18:10:13

bigdish 發表於 2013-3-11 13:27 static/image/common/back.gif
請問可否用13A插頭的?

當然可以

bigdish 發表於 2013-3-12 22:54:37

滿座...modi sir 請問加多個位得唔得呢?

hhoo1234 發表於 2013-3-12 23:22:59

admin 發表於 2013-2-25 16:37 static/image/common/back.gif

已FAX…

modi 發表於 2013-3-13 17:22:58

bigdish 發表於 2013-3-12 22:54 static/image/common/back.gif

要問問Admin,主要是座位問題!

admin 發表於 2013-3-13 23:33:04

bigdish 發表於 2013-3-12 22:54 static/image/common/back.gif

OK 加個位俾你啦 !

admin 發表於 2013-3-13 23:39:46

hhoo1234 發表於 2013-3-12 23:22 static/image/common/back.gif
已FAX…

收到,謝謝

hhyuen 發表於 2013-3-14 00:24:37

deposited on 12/3 to your hang seng a/c (1500VA)

admin 發表於 2013-3-14 00:35:37

hhyuen 發表於 2013-3-14 00:24 static/image/common/back.gif
deposited on 12/3 to your hang seng a/c (1500VA)

Ok! Thx!

bigdish 發表於 2013-3-14 13:21:08

admin 發表於 2013-3-13 23:33 static/image/common/back.gif
OK 加個位俾你啦 !

真係唔該曬!!   

請問一個牛可以插幾多件野呢?如果我要用係CDP同合併機應該選邊款呢 (800 OR 1500)?   

modi 發表於 2013-3-14 18:25:48

bigdish 發表於 2013-3-14 13:21 static/image/common/back.gif
真係唔該曬!!   

請問一個牛可以插幾多件野呢?如果我要用係CDP同合併機應該選邊款呢 (800 OR 1500)? ...

到時再決定都可以,會講解一下!

jj.martian 發表於 2013-3-17 00:18:04

Hello, 15-Mar-2013 過數, 今天已 Fax 給你, ID : jj.martian, 1500VA隔離牛, thanks !!!

admin 發表於 2013-3-17 15:26:47

jj.martian 發表於 2013-3-17 00:18 static/image/common/back.gif
Hello, 15-Mar-2013 過數, 今天已 Fax 給你, ID : jj.martian, 1500VA隔離牛, thanks !!!

收到謝謝

hhoo1234 發表於 2013-3-22 17:03:19

明天上堂真開心:loveliness:

bigdish 發表於 2013-3-22 19:59:00

modi sir and admin, 非常唔好意思,我有事黎唔到,麻煩幫我取消左佢。very sorry again.

kk_ho 發表於 2013-3-22 22:16:35

明天有最新藍芽喇叭產品介紹及試聽, 亞洲首發
隔離牛優先場

kk_ho 發表於 2013-3-24 00:58:52

Day 1 (23-MAR-2013)

hfhlam 發表於 2013-3-24 10:09:02

Thank you KK Sir & Modi Sir for the excellent course!!! Very informative and insightful!!!

modi 發表於 2013-3-24 18:23:31

6/4大家如果能早上到來上堂就更好,請大家能於早上10時後來的,請留言確定!

hhoo1234 發表於 2013-3-24 21:15:55

modi 發表於 2013-3-24 18:23 static/image/common/back.gif
6/4大家如果能早上到來上堂就更好,請大家能於早上10時後來的,請留言確定! ...

我可以…是否作實6/4 10:00AM

hfhlam 發表於 2013-3-24 21:36:54

I can arrive at 10 am.

Bambipig007 發表於 2013-3-24 21:45:42

I can arrive at 10am.

hfhlam 發表於 2013-3-24 21:50:28

Preamp testing result: have a small reading at the lowest level "0.3 mv". Not sure what would be the reason for the "Hum noise"?

Thanks for KK Sir/ Modi Sir for lending me the meter once again.

mikechw 發表於 2013-3-25 09:19:09

10 am is fine... :)

hhyuen 發表於 2013-3-25 10:22:48

modi 發表於 2013-3-24 18:23 static/image/common/back.gif
6/4大家如果能早上到來上堂就更好,請大家能於早上10時後來的,請留言確定! ...

10 am o.k.

newboy1980 發表於 2013-3-25 11:39:22

modi sir :-I'm OK . Just confirm the time and tell me.

newboy1980 發表於 2013-3-25 11:44:51

modi sir, #35 is a sorry wrong message

modi 發表於 2013-3-25 18:30:08

不重要了,如果真要下午才能出席也可以,不過6/4我還是會於早上10時開始制作班的,能早到便早,不能也沒所謂的!

modi 發表於 2013-3-25 18:36:57

kk_ho 發表於 2013-3-25 18:54:29

當日早上我請大家吃早餐,modi, 九時在樓下"得意"餐廳等

admin 發表於 2013-3-26 13:53:09

謝謝大家參與隔離牛和線班,請看一看PM有關訂單資料
有問題請在本星期4晚前通知,方便訂料。謝謝

wkl 發表於 2013-3-27 16:27:31

modi sir,   (1)我當天 10. a.m. 可以上制作班
(2)I want to change the power main plug to gold plated, so that the cable has the same material for both ends.

admin 發表於 2013-3-27 21:55:00

wkl 發表於 2013-3-27 16:27 static/image/common/back.gif
modi sir,   (1)我當天 10. a.m. 可以上制作班
(2)I want to change the power main plug to gold plated...

收到

hhoo1234 發表於 2013-3-28 20:24:53

kk_ho 發表於 2013-3-25 18:54 static/image/common/back.gif
當日早上我請大家吃早餐,modi, 九時在樓下"得意"餐廳等

多謝kk sir先…{:5_208:}

modi 發表於 2013-4-4 21:56:29

各位參加了隔離牛制作班同學有褔了,可以試聽到這套前後級!千期唔好掛住聽唔做野呀!暫不公開試聽。

admin 發表於 2013-4-5 16:17:36

明天10am繼續隔離牛制作,請看PM和預備現金或支票付零件費,謝謝

hhoo1234 發表於 2013-4-5 16:32:21

modi 發表於 2013-4-4 21:56 static/image/common/back.gif
各位參加了隔離牛制作班同學有褔了,可以試聽到這套前後級!千期唔好掛住聽唔做野呀!暫不公開試聽。
...

好靚呀!{:5_196:} {:5_196:}

hhoo1234 發表於 2013-4-5 16:33:19

admin 發表於 2013-4-5 16:17 static/image/common/back.gif
明天10am繼續隔離牛制作,請看PM和預備現金或支票付零件費,謝謝

收到

admin 發表於 2013-4-5 21:11:58

modi 發表於 2013-4-4 21:56 static/image/common/back.gif
...

真係好靚!!!

kk_ho 發表於 2013-4-6 23:05:08

6-Apr-2013 update.
頁: [1] 2
查看完整版本: 2013春季-隔離牛製作班x電源線材製作班[HK]