kk_ho 發表於 2011-11-18 08:22:18

最好砌埋鎂盤

tmmi 發表於 2011-11-18 09:04:13

回復 49# manlam168

有錢佬 咁要問吓admin除咗我仲有無人訂啦,重有modi sir
   話齋唔好比較,好容易出事呀

andypoon 發表於 2011-11-18 13:36:05

回復 52# tmmi
嗯.....一部300B用唔晒六粒吧!{:3_46:}

admin 發表於 2011-11-18 15:58:07

Phono+前+後, Total 6+2 BG!

alftan98 發表於 2011-11-21 13:51:35

回復 25# admin

When and how do I make the payment??

admin 發表於 2011-11-21 14:43:40

回復admin

When and how do I make the payment??
alftan98 發表於 2011-11-21 13:51 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

Already PM you, please try to deposit the payment within this week. Thx!

noteasy2 發表於 2011-11-27 07:35:18

HI,

我真吾多錢...但想搭棚

admin 發表於 2011-11-28 10:44:07

平有平玩, 貴有貴玩, 一步一步來都可以.

admin 發表於 2011-11-28 11:59:41

Thx Aldous for joining!

tmmi 發表於 2011-11-28 14:45:53

HI,

我真吾多錢...但想搭棚
noteasy2 發表於 2011-11-27 07:35 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

我舊年都係砌部最平300B嚟玩,啲音色都絕對OK.

shbyeung 發表於 2011-11-28 17:53:53

回復 1# admin

我都想參加

hotc 發表於 2011-11-28 22:39:46

Please count me in

admin 發表於 2011-11-28 23:36:50

Welcome!!!

wongyh2006 發表於 2011-11-29 22:26:24

回復 1# admin

主持人:
因12月17日當天被安排當值,所以沒時間參加制作班,就此退出報名,留待下一次參加,懇請原諒。請把本人於報讀名單之中刪除。謝謝!

admin 發表於 2011-11-30 11:52:38

回復admin

主持人:
因12月17日當天被安排當值,所以沒時間參加制作班,就此退出報名,留待下一 ...
wongyh2006 發表於 2011-11-29 22:26 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

No problem, next time!

kk_ho 發表於 2011-11-30 12:05:02

下次即是下年

ckleung17 發表於 2011-11-30 19:52:23

To admin:
I have paid the $700 online to your HSBC bank account (Ref: NB3000219900, send me your email if you like to see the payment advice).However, I am on business trip and will not return until next week, so I cannot attend the Saturday class.I like to DIY a preamp, either an AN M7 or the one with transformer output, could you please send me the price lists and the upgrade options for me to pick my kit?Thanks.

admin 發表於 2011-11-30 22:46:24

Got it thx!! I'll send you the option list!

admin 發表於 2011-12-2 23:13:00

報了名的明天下午2:30開始上堂!

kk_ho 發表於 2011-12-3 23:07:30

Day 1.

ckleung17 發表於 2011-12-4 11:01:49

錯過了,真可惜。

noteasy2 發表於 2011-12-5 06:06:22

各有錢同學:
有無想把上次已裝好的300B,出賣比我學搭棚.
我便可以小的錢支出來學野,和環保....減小你們家中不要的300b

modi sir, 我咁做可以嗎
反正學野..
有錢再做全新野

modi 發表於 2011-12-5 18:39:40

回復 72# noteasy2

你要求的機箱是要則開孔,沒有入門300B學生的機箱是這樣的,而且有一Kit A的電源牛、厄流圈及輸出牛可以升級,這個升級是給予大家在有限資金得到最好的效果,費用加$1000已升級了四隻牛。入門300B的直得考慮。做好後這機已可以聽很長時間了!

noteasy2 發表於 2011-12-6 00:16:45

Modi sir,
想要hold住已訂order的Kit A.
可能買二手同學的300B(Kit A) 機, 作學習用.
反正diy,拆下改下,入線位可加一組在則面。
但工夫多了...玩下先拆再搭
再可以平一些
可有高見

noteasy2 發表於 2011-12-6 00:21:51

對吾住,上 堂order了,口干
叫了外賣(冬O荼),未到便走了
下次比返。

kk_ho 發表於 2011-12-6 08:28:15

好像有機賣,但緊記加番條水線及Fuse上去

modi 發表於 2011-12-6 18:15:20

回復 74# noteasy2

你所說的只是節省了機箱及牛,所有膽座及零件因已焊過了錫線,所以也要買新的,你可以向之前的學生買,所以也要訂零件。

tmmi 發表於 2011-12-6 19:03:17

拆拆改改可能得不償失,不如我賣部300B比你,
你今次砌部前級可能會更好。我可以14-Jan帶上
hifi fever 比你試完音才決定買否。

ckeung 發表於 2011-12-6 22:28:21

拆拆改改可能得不償失,不如我賣部300B比你,
你今次砌部前級可能會更好。我可以14-Jan帶上
hifi fever 比 ...
tmmi 發表於 2011-12-6 19:03 http://hififever.com/discuz/images/common/back.gif

現在 d 零件貴咗, 有錢賺.:victory:

kk_ho 發表於 2011-12-6 23:12:13

從頭砌啦

tmmi 發表於 2011-12-7 07:35:43

現在 d 零件貴咗, 有錢賺.
ckeung 發表於 2011-12-6 22:28 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

未用過就有賺,用過就無。你睇下上年C餐加BG都係萬幾,
今年要二萬幾加倍幾,所以ckeung你可以考慮下入定啲貨等升,
好炒過股票。

kk_ho 發表於 2011-12-7 09:26:02

CKeung,

買起成間Rubycon 電容廠,Blackgate任你做,仲有Line女,任揀,全日本妹

我就買RMG工廠

劉七杰買起全港寫手,又講多左。

tmmi 發表於 2011-12-12 15:09:14

I have paid the deposit to your HSBC A/C, please check

modi 發表於 2011-12-12 18:56:45

成日都有人問我有沒有膽代6SN7及5U4G?
有沒有膽可以直代6SJ7?
唔知大家有沒有興趣一試呢?
攪一個試聽會
你地會見到一些好聲又冷門的膽!

日期:未定
CD機:KK Sir 制作cd機
前級:找一位同學帶部6sj7牛前級試用
後級:現正制作中的300B
喇叭:將會改用黃金高音1sc

有興趣請留言

ckeung 發表於 2011-12-12 20:04:15

嘩 ! modi sir, 加咗銀箔, d 高音明顯出哂來, 再換埋隻 gec 6x5, 個背景更加靜了, 真無介紹錯.

modi 發表於 2011-12-12 20:07:30

成日都有人問我有沒有膽代6SN7及5U4G?
有沒有膽可以直代6SJ7?
唔知大家有沒有興趣一試呢?
攪一個試聽會
...
modi 發表於 2011-12-12 18:56 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

modi 發表於 2011-12-12 20:08:37

回復 85# ckeung

ckeung兄:留心還有毒物

tmmi 發表於 2011-12-12 20:41:07

唔知有無WE膽聽呢

modi 發表於 2011-12-12 21:11:05

回復 88# tmmi

這便是西電膽了,代用6SJ7

tmmi 發表於 2011-12-12 21:18:54

{:3_59:}

ckeung 發表於 2011-12-13 01:28:13

回復 84# modi

我有興趣觀摩這些好聲又冷 門西電的威力。

phoenix510 發表於 2011-12-13 23:55:13

回復 84# modi

modi sir,
    我有興趣試聽。

tmmi 發表於 2011-12-14 12:25:45

嘩 ! modi sir, 加咗銀箔, d 高音明顯出哂來, 再換埋隻 gec 6x5, 個背景更加靜了, 真無介紹錯. ...
ckeung 發表於 2011-12-12 20:04 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

Ckeung 換埋對300B西電,何止高音出哂連你以前啲x女友都出埋嚟呀:lol

ayuen 發表於 2012-1-14 19:51:33

我用monoblock300B,獨立牛牛加D blacmonoblock300Bkgate玩,推五呎高四路五單元(四隻11吋Eton低
音)喇叭,聲音雖不至地動山搖,但在600呎hifi廳仍差不多褲管都郁。(volume未夠10點位
置)。

我有40watts EL34膽,250watts MOSFET, 400watts 原子粒機,但煲熟後嘅8watts 300B唔講得
小,強項人聲弦樂唔駛講,大師Rubinstein成坐grand piano高中低有齊擺在面前,十幾人
嘅chamber music無難度,係成百幾友嘅貝多芬5,9唔多掂喞!

可以的話,各位同學不妨落重D料。

Hope this helps.
Aldous

tmmi 發表於 2012-1-14 21:11:53

我用monoblock300B,獨立牛牛加D blacmonoblock300Bkgate玩,推五呎高四路五單元(四隻11吋Eton低
音)喇叭 ...
ayuen 發表於 2012-1-14 19:51 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

Ching 你決定咗做邊部機未呀。

ayuen 發表於 2012-1-14 21:32:52

決定做部M10 mono block pre-amp.

tmmi 發表於 2012-1-14 21:45:39

M10好像四件頭喎,用唔用BG;用tango牛定銀牛呀

ayuen 發表於 2012-1-14 22:06:35

零件到齊,每聲道排位格局,等個friend幫我埋鑼床開洞。

ayuen 發表於 2012-1-14 22:23:36

兩件頭,唔做phono住。電源跟每聲道,短銀線直接銲埋搞掂,用銅或鋁間開作分隔。

因誤會,英國佬只寄了output牛過來,mains牛同choke要立刻係香港搵,Tmmi兄你自已認下邊隻
係tango.開聲聲底好會換番晒銀牛。

除左左下角

ayuen 發表於 2012-1-14 22:24:49

除左左下角5粒係Jensen,其他全部blackgate.床下底倉底嘅都摷晒出嚟!
頁: 1 [2] 3 4 5 6 7
查看完整版本: 2011年12月-1月 - 高級膽前級(牛輸出), 300B膽後級制作班