admin 發表於 2010-5-22 23:23:12

2010年6月-8月 - 膽前級(可做牛輸出), 2A3/300B膽後級 (中/高檔)

2010年6月-8月 - 膽前級(可做牛輸出), 2A3/300B膽後級 (中/高檔)

先前舉辦的膽前/後級組裝班場場爆滿, 一直有會員詢問何時再有新班.

課程主力教授大家
1. 安全措施
2. 組裝技巧
3. 製作需注意的事項
4. 接線/接地技巧
5. 焊接技巧
6. 測試及改良方法

套件有多種配搭選擇, 絕對可滿足不同用家的需要.

不同套件包括:
2A3/300B搭棚
ANM7前級搭棚
牛前級搭棚
其他…..

名額: 每班最多8名

日期:
6月26日 (六) – 2:30pm-6:00pm -理論/試機/選料
7月3日 (六) – 2:30pm-7:30pm - 組裝
+ 額外2天組裝時間 (待定)

課程費用: 大特價$700
套件: 可在第一堂決定用料和訂購

地址/地圖:: http://www.hififever.com/calendar/showCalendar.php

參加者可接下面的 "我參加" 按鈕, 然後會收到我們的電郵/PM通知付款方法.

已報名:
kln123
hifi-brush
keithcheng
arfatgor
manlam168
namwong55
ronnielam

已收到費用:
hifi-brush $480
kln123 $480
arfatgor $480
keithcheng $700
namwong55 $700

http://www.hififever.com/discuz/attachments/phpbbfile/dscn0155______________204.jpg

http://www.hififever.com/discuz/attachments/phpbbfile/dscn0150______________599.jpg

manlam168 發表於 2010-5-23 09:52:45

有日期時間,請通知我.

raceinfi66 發表於 2010-5-25 12:24:21

Hi, William and Modi Sir,

I want to buy a new (or better) transformer where use in my ANM7(remember Me??).... thankyou!!

Anthony

modi 發表於 2010-5-25 20:46:43

這部就是牛輸出前級

martin88 發表於 2010-5-26 22:41:19

果然很牛

modi 發表於 2010-5-29 23:38:41

果然很牛
martin88 發表於 2010-5-26 22:41 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

做反部:lol

steve138 發表於 2010-5-30 00:50:56

請問 modi sir, 這部前級用怎麼真空管, 是搭棚或是底板做的.

modi 發表於 2010-5-30 10:20:16

請問 modi sir, 這部前級用怎麼真空管, 是搭棚或是底板做的.
steve138 發表於 2010-5-30 00:50 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

用6SJ7,當然是搭棚的,而且十分容易制作。

admin 發表於 2010-5-31 16:28:15

回復 3# raceinfi66

Yes, PM you already

rodo68hk 發表於 2010-6-5 19:32:24

我想問一問300b係唔係mono出聲??
我見D帥兄通常有1部膽前跟2部膽後

另外想問費用大約多少..1部膽前跟2部膽後連學費..
及我對電一Dknowledge都冇
Thanks

modi 發表於 2010-6-5 22:16:53

唔一定要做Mono機,可以做一件過的,如果做單聲道機會貴很多,有人做到近四萬圓。
一件過則由6000-25000都有。
前級則由約3000-15000都有,要視乎用料。
如果好像你所說要一前兩後的話,最平約15000再加上700學費。

minishopshop 發表於 2010-6-10 08:51:06

請問學費和買料費合共大約要幾錢.THX

admin 發表於 2010-6-10 12:39:50

請問學費和買料費合共大約要幾錢.THX
minishopshop 發表於 2010-6-10 08:51 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

學費:700
材料:可由$3000-$30000

Convergent 發表於 2010-6-14 16:38:57

大哥大大!請問$3,000既機係用乜料 ? 用乜線路 ? 而三萬蚊既又係用乜料乜線路呢 ? 可否列舉一些線路出來讓像我等不懂的初哥參考. 三蚊既機我想一定係好勁既料搭出嚟 . 聽聲可唔可以超過同價廠製機呢 ? 謝謝 !

modi 發表於 2010-6-14 22:14:06

線路並不是最重要,同一樣線路用上唔同零件有好大分別,至於三蚊膽機,如果砌得好,當然可以比同價值的廠機更好。什至比起幾倍廠機更好。

kk_ho 發表於 2010-6-14 23:29:00

"同一樣線路用上唔同零件有好大分別"(VERY IMPORTANT)

世上沒有最靚聲既膽机線路
世上衹有最靚聲既電子零件
睇下你既功力同用得正與錯
應該將眼光放遠一些

bigsea 發表於 2010-6-21 08:54:17

請問有冇D係平日上堂既班?因為星期六不能上課。

ronnielam 發表於 2010-6-21 16:52:36

Can I still enrol below class on this Saturday?
Thanks

admin 發表於 2010-6-22 17:52:26

Can I still enrol below class on this Saturday?
2010年6月-8月 - 膽前級(可做牛輸出), 2A3/300B膽後級 ( ...
ronnielam 發表於 2010-6-21 16:52 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif

Yes sure. pls apply it and I'll confirm the place asap

hifi-brush 發表於 2010-6-27 13:24:15

Modi Sir 我在review33見到部Onkyo,係唔係你部後級錶板,在呢部機型號拆下來果部亞!

admin 發表於 2010-6-27 23:11:50

謝謝大家參與膽前級, 膽後級班,請看電郵看看套件Order表對不對,如有修改請在星期一晚前回復

monchhichi 發表於 2010-6-28 01:14:14

可唔可以星期日開班

admin 發表於 2010-7-8 22:50:28

大家好,星期六2:30pm前後級班繼續, 請大家帶備現金或支票付零件費,詳情請看電郵/pm

kk_ho 發表於 2010-7-8 23:13:11

KK和UCD400 也會現身呢

modi 發表於 2010-7-10 22:53:56

回復 22# monchhichi

困難些了!:L

modi 發表於 2010-7-10 22:55:49

多謝大家參與這次的高級制作班。

modi 發表於 2010-7-10 22:57:51

大機箱前級可以看看這圖

modi 發表於 2010-7-10 23:01:45

細機箱前級的可參考這圖

modi 發表於 2010-7-14 21:37:32

參考圖,細機箱。

modi 發表於 2010-7-18 12:44:45

modi 發表於 2010-7-18 12:48:23

一張大機箱的前級完成圖。

modi 發表於 2010-7-23 20:24:28

請大家於明天中午1300時到來組裝膽機。

modi 發表於 2010-7-24 23:05:24

尾二堂已有學員完成了作品!:D

modi 發表於 2010-7-24 23:07:02

看看這人滿足的表情!:lol

看看這機的外型!

modi 發表於 2010-7-24 23:09:35

請講講日後的試聽感覺!

modi 發表於 2010-7-24 23:10:38

重量級的VR:L

manlam168 發表於 2010-7-29 13:26:32

回復 35# modi

Modi sir 我拿了回家聽後,我家人和我都很滿意
我太太還叫我做多一部300B,請問呀 sir 300B C餐
和一套好D膽但價錢好太貴,太約三萬左右OK嗎?
阿sir 我的焊錫手工太差,有需要時可以幫忙嗎,
下一次做後級班幾時開,同我訂一個

還有我部前級VOLUME制好吾正常
一邊有時會直出,另一邊有小小雜音
是不是要訂一VOLUME制
多謝回復

modi 發表於 2010-7-29 20:34:42

回復 37# manlam168

多謝支持,至於VR可聯絡william或改用電阻式VR。

admin 發表於 2010-7-30 01:02:12

Hi Manlam, Please read PM

kk_ho 發表於 2010-7-30 01:57:26

Manlam,

If you listen the DAC performance, your wife will tell you make the CD Player also.
Trust me.

KK.

modi 發表於 2010-8-4 21:46:55

今個星期六,中午1200時開始,未完成的可以早些到來!

kk_ho 發表於 2010-8-4 22:44:55

部DAC抬左番屋企做chassics alignment measurement

費事標錯數俾机箱佬

ckeung 發表於 2010-8-6 01:43:56

請問有否試聽班? 另組裝零件費要多少 ?何時再開班?

modi 發表於 2010-8-6 15:20:28

請問有否試聽班? 另組裝零件費要多少 ?何時再開班?
ckeung 發表於 2010-8-6 01:43 http://www.hififever.com/discuz/images/common/back.gif
天價

kk_ho 發表於 2010-8-6 19:32:11

會有試机班,組裝零件是乎你budget多少,約十月開班呱

modi 發表於 2010-8-6 21:52:59

要幾多都有

modi 發表於 2010-8-7 22:49:17

額外的器材

modi 發表於 2010-8-7 22:51:11

好多謝大家參與高級膽機制作班,如還未完成的請留意網上班數。
大家也可以說說分享制作心得與過程。

hifi-brush 發表於 2010-8-11 20:24:17

分體牛前級2K板 報告:(2K是價位)
煲左三日(大約18小時)忍吾住要發表,本來已寫了一張三四百字的,後怕人家見字太多不去看,現簡說。
整體上這”膽前級班”是樂趣無窮及得益良多和這前級物超超所值,先講講好的表現:速度快,高頻去得盡及豐富,有彈跳力,活潑,分析力好,
聲底象Celle 1M 但比佢還多一份膽味; 表現差的地方是人聲中高頻開叉,低頻及密度不足,前者有信心攪店佢,
這機是放在睡房,本用ONKYO 919THX 去 (音箱)GOODMAN MAXIMUS1 初接時都幾好聽,聽了兩日就不願開機了,
後來加入這機,唔同晒,好開心,同埋還有很多改善空間,不過我老婆無叫我裝多部 300B,同人唔同命麻,只係我叫我裝部終極板前級!
好了,還有在此謝謝 MODI sir。

kk_ho 發表於 2010-8-12 02:00:15

See you in 1955CD class.
頁: [1] 2
查看完整版本: 2010年6月-8月 - 膽前級(可做牛輸出), 2A3/300B膽後級 (中/高檔)