samuelsum 發表於 2008-9-18 09:35:20

o的投資點算

因為有人問o的蟹貨點算 - 我試下估下啦 :!: 做個港估佬...

小弟會覺得港股在只有壞消息既情況下, 都會待續向下

以熊市三期(波浪理論)推算, 到14000-15000先見底, 想既就有錢都要忍手

另一方面, 應留意成交量, 最少要連續3個交易日, 交易額在400億或留下, 個跌勢先至會見底... 人人沽到冇咩好沽 (到殘冇可殘之際) - 技術上就係超買

到時大家不妨入, 隨時係下一個高位的一半, 好似你在沙士入滙豐@60蚊, 今日的滙豐仍然係11x (可能好快會低過依個位, 去到100蚊邊)

故仔講依度先... :wink: 有機會再講

william 發表於 2008-9-18 11:49:41

滙豐@142.5入而家只好當做定期

ricky42c 發表於 2008-9-18 11:52:17

個市係咁跌,資產係咁蒸發,但通帳又唔會馬上跌
即是未來一年是超辛苦年,好難過,
好多野真係免得過就免,但最怕就去到減人工.
真係比美國佬戾死!!! :cry:

DYNA

ricky42c 發表於 2008-9-18 12:02:23

WILLIAM~

HKBC我都有,同你一樣做近定期無得走!
其它股如一走就又死,無左成三分二!

家下又跌過千!死得!

DYNA

samuelsum 發表於 2008-9-18 12:18:58

都好頭痛, 手上還有少少成份股 - 都差不多到止蝕位 - 要忍痛賣, 即時會唔見15%

要賺錢, 要學識止蝕, 依方面我之前都做得未夠好...

唉, 唔見o左去年賺既, 好彩未算入肉... 但如果入o左肉, 你先忘記佢, 放埋一邊等...

但中資金融股, 會係最受影響的一環...如果只蝕20%左右, 我建議清倉...多個依個數, 唔好諗, 玩下hifi 就係咁

我有一隻股票write-off都係咁啦!睇開o的, 一定會賺得返

kk_ho 發表於 2008-9-18 13:05:52

即是未來一年是超辛苦年,好難過,

// YES, CY09, 10 is most difficult year, most of the semiconductors will be close and cut...

Infineon cut 3500 labour worldwide
NXP (Philips) cut 4500 worldwide....

most of the local distributor will be merge....

samuelsum 發表於 2008-9-18 13:26:46

同意kk所講, 未來兩年都會好差...亦會令一些人永遠不再買股票

有一點要注意, 公司間的合併, 會導致地球上大企業的進一步monopoly; 做得唔夠好的大企業一樣要out

大家會唔會諗起二十年前, 四圍還有士多; 十年前有兩間超市, 今日多o左華潤
但你會唔會諗起第四間...除非你好特別, 好似裕記或citisuper...

貧富差距會越來越大...所以要盡快脫貧先得

未來可能你買ic, 只有ti, intel; philips都會一步一步衰落...

ricky42c 發表於 2008-9-18 16:20:24

今日收市最後跌幾點,真係唔知講咩好!
如今早放左就現在多數打自己心口!
未走又胆心眀天又跌落山谷,個市現在真是看不清~

alfcat 發表於 2008-9-18 16:44:36

我咁大隻貓都未有過機會買股票 ..... :cry:

都唔知是好是壞, 應開心定傷心.

不過唔好話我馬後炮 ..... 股市約每十年一大災 ... 幾乎是不變定律

samuelsum 發表於 2008-9-18 18:29:45

都好采...因為再跌多1.5%, 我就會止蝕

三年/四年左右一個business cycle, 但當然冇固定時間...

3個細cycle, 1個大cycle...

其實香港人都好無奈, 人人都基本要去買股票, 因為有個強積金; 打刧打工仔俾錢強積金管理商, 肥死大財團...

難度貓已經搵夠退休...所以冇股票

samuelsum 發表於 2008-9-19 10:21:34

今朝一開大升, 大家更要小心

各位大大, 見到咁升法...千奇唔好以為形勢已經轉好...

其實依個小陽春唔會好得幾耐, 現時全球經濟未到最壞... 响幾個月內失業應該會上升... 到時人人不敢消費, 進一步雪上加霜, 才是低位

如果你既股票返到家鄉, 唔好再諗即走

alfcat 發表於 2008-9-19 19:29:50

Sam Sam 兄,

我係重來未試過有錢去買股票 ..... :(

信不信由你 .... 買了兩次最高峰時的樓, 賣時又變低潮 .... 但唔賣又唔得.... 囡囡出世唔夠地方用 ..... 從始窮人一名 ..... 最多可以間中切下 Hi Fi ...

CAT

ricky42c 發表於 2008-10-6 23:38:04

死啦!今日DOW指跌過左一萬點!

samuelsum 發表於 2008-10-10 22:04:34

時到如今,美國及歐洲可能會出現三十年代的大蕭條 (應時百年一遇)

估唔到我有生之年,會見到這一次經濟大跌;現時開始,你最重要是要儲好現金,好快買咩都平

可能有好平的二手車,hifi,唱片,紅酒,股票...

alfcat 發表於 2008-10-11 15:20:58

九流經濟分析員 (即是我) .... 恆指落到 11,xxx.

只希望唔好發生 ....

ricky42c 發表於 2008-10-14 09:12:25

全球股市 絕地反彈........真定假?

samuelsum 發表於 2008-10-14 12:18:54

全球股市 絕地反彈........真定假?

個人認為

反彈<>升市

經濟基調要好, 先有條件好落去, 技術上的反彈, 你可以搏到一兩次...不過一定要隨時準備做止蝕 - 還要記住, 唔等果筆錢用先好

而家係技術反彈, 專業炒家要開飯, 個市一定要上下波動先可以賺錢; 因為佢o地會買跌... (一般人好少short, 估空)

美國會再有本土銀行倒閉, 跟住會累及其他大銀行 -> 斷而世界各地的金融機構

個倒閉潮開始o左不是太耐, 好難完事...

沒有太壞消息的話, 唔會去到11,000 或12,000, 在一個15000到17000上上落落
一般散戶現金唔多的話, 千萬唔好去

壞消息出現既時候, 會快速地去到12,000甚至更低

SSWONG 發表於 2008-10-15 11:39:26

I agree with Sam sam, must becareful of this type of market and save more cash in hand to buy cheap house, land and so on.....

I estimate such situation may last till 2010, now is just the starting only....

autumnleaf 發表於 2008-10-15 21:47:03

我 D 股四月時見蝕到咁上下離場算數, 自己無能力判斷低位入市風險, e+ 怕怕, 不過現在樣樣野似乎都投資唔過, 地產進入冰河時代, 紅酒有興趣學人玩 en primeur, 但聽朋友講 wine spectator 指數幾乎唔再升, 無得三五年 fine wine 無得賺, 現在無 platform 可以投資, 留番現金又怕貶值 ... 點算 ?

alfcat 發表於 2008-10-15 23:36:06

投資貓 + Hi Fi .... 最佳配搭 :wink:

autumnleaf 發表於 2008-10-16 00:20:25

與其投資蝕水, 不如買個心頭好 ... haha

alfcat 發表於 2008-10-16 07:57:34

Dear autumnleafcat,

其實投資貓都唔錯呀 .... running cost 唔係好貴, 但一定有 "回報" .... 兩,三年會有最少 500%.

CAT

autumnleaf 發表於 2008-10-16 09:41:15

Dear alfcat,

多貓既話 cost 都好大, 尤其是玩 show cat, 要維持狀態同四圍飛去出 show 好花心機時間金錢體力, 保持環境衛生做到傻, 要 breakeven 好大壓力 ...

紅酒就唔同, 單看歷年 fine wine 酒價每月脹一兩次, 三五年真係分分鐘有350%回報, 當然 portfolio 組合要小心, 出名既 chateau 酒花拍賣價已到頂, 無肉食, 所以要挑有潛力升既 super second ... 自己有興趣學, 不過入費場都幾貴, 暫時唔敢玩住 ... 香港政府搞紅酒得個講, 要玩係玩英國 in bond ...

alfcat 發表於 2008-10-16 11:49:53

Dear autumnleafcat,

我講笑而已. 我對投資一無所知. 我所想到只是賣貓而已 ... 哈哈.

CAT

autumnleaf 發表於 2008-10-16 15:04:36

我自己都係投資低B ... haha ..

samuelsum 發表於 2008-10-16 18:37:20

紅酒方面, 香港好多配套未得, 你入o左futures; 但你要响英國入紅酒倉

咁高成本, 好難話大賺... 但入得既話, 感覺好似入滙豐, 中電; 都算穩陣

黑膠的升幅, 有中國大陸 / 韓國頂起, 好多時都可以幫補下

不過, 要買平o野, 你就要想辨法, 直接去英, 法, 德, 荷, 日等地入貨...ebay就唔會有好o野...

autumnleaf 發表於 2008-10-16 20:09:40

黑膠類似石油係有限資源, 地球上黑膠重可以開採幾耐, 走勢如何? ......

<< 直接去英, 法, 德, 荷, 日等地入貨 >> 似乎係指拆家, 多謝教路先 ...

去英國, 韓國, 日本旅行撞入 D 黑膠店, 確實好平 ... 但旅行唔會有心機買 !

是但入左 Klemperer Beethoven 3, Callas La Traviata ... 唔算得精品 ...

samuelsum 發表於 2008-10-24 20:45:34

實在太急,令我要重新估計...我諗住十月尾/十一月初先12000,但...

10000都有可能,小心 :!:

autumnleaf 發表於 2008-10-25 00:33:22

香港要忍受幾耐艱難日子先可脫離困境 ...

ricky42c 發表於 2008-10-25 01:27:43

實在太急,令我要重新估計...我諗住十月尾/十一月初先12000,但...

10000都有可能,小心 :!:

SAM SAM大師!

真的回到過去~~~~~~十二元個飯合包紙包飲品時代!
但,現在物價正正無同步回落,即人人資本正在下滑,中層真係要小心,呢浪影響極大!
你話去唔去到八千?定會回到美國二三十年代嗎?
:cry:

samuelsum 發表於 2008-10-25 11:24:45

嘩,唔好咁講!samsam是大輸 :twisted: ,唔係大師

你可以叫我sam大輸得啦

都真係蝕o左唔少;但勝在响銀行做,可以有比較高少少息的Staff Saving....頂下

暫時因為美金轉強,物價將會跌返少少,唔會出現滯賬 (通賬及經濟衰退同時出現)消費收縮,商店一係唔做,一係減價

最近大量二手音響/唱片放盤,就知道大家已經失去信心

再長期係咁,我都要收緊音響及唱片的開支 :!: 又或者到時William / KK / Modi見我咁可憐,俾返個折扣俾我呢 :oops:

autumnleaf 發表於 2008-10-25 16:11:33

e+ 匯豐得番 88, 可能未跌夠, 大摩話 75 ...

kk_ho 發表於 2008-10-26 00:39:34

Dyna,

If fall to 8000...... I believe most of the consumer business close.

Chinese resturant, Karoake, Game Center, Cinema, Snooker, Mahjong, all close.

Many people lost their job.....

autumnleaf 發表於 2008-10-26 03:29:59

大摩話跌, 個市多數會跌, 匯豐會唔會跌到 75, who knows ? ...

alfcat 發表於 2008-10-26 21:12:41

唉, 我這個九流分析員都話最少去到 11, xxx. 我自己看法, 最難去克服的是人的心態...當個個你左右的人都怕 ... 相信會趺.... 咁個市想唔趺都幾難 ....

個個都怕死 .... 怕會"包尾", "執輸" .... 有什麼風吹草動 .... 自然會賣 .....

個人見解 .... 接住來的一個月好 critical ....

autumnleaf 發表於 2008-10-27 01:02:28

可能重有金融野未爆煲, 大把公司等待結業, 09年農曆新年以後一批批飲食及服務業失業大軍, 假如個市要跌, 分分鐘要跌到09年尾, 大家又要忍多幾年 ...

samuelsum 發表於 2008-10-27 10:50:45

其實最擔心都會係失業情況, 我都認識有人被lay-off...

但情況未到好壞, 因為還有很多新job 既post; 甚至有人給我一個offer, 不過人工相對個position就幾低下

我諗最重要係: 你就算輸o左, 都唔好影響心情, 小心儲蓄 - 手頭要多現金 :!:

萬一你不幸被炒或者收入減少, 還可以過渡低谷

俾自己多一份信心, 只要有能力和努力工作的話, 一定會頂得住

alfcat 發表於 2008-10-27 15:55:55

11,100 .....dropped 1,5xx .....

kk_ho 發表於 2008-10-27 17:25:02

SamSam,

Please let me know the impact when drop below 10,000

autumnleaf 發表於 2008-10-27 17:52:06

匯豐收市真係跌到 75, 東亞又盈警, donut 結業, 後市無 mud 信心 ....

要挽回香港經濟, 首先要美國金融地產信心升番先, 刺激美國內部消費需求上升,

中國出口工業先有訂單, 接住益到 D 港商 (製造, 物流), 先有新就業(保住現有)職位開,

然後帶動香港內部零售消費需求, 香港經濟先會改善... 香港唔可能單靠金融業生存 ...

唯有靠 sam_sam 真言, 要有信心, 堅守自己崗位, 加強競爭增力 ...

alfcat 發表於 2008-10-27 21:43:42

香港人好多時容易給 easy money 所吸引 .... 便不思進取.

我知道有人quit 咗份工唔做 ... 年齡又唔係大. 問佢點解, 話在股市搵到百幾十萬, 不如全心放係個股市度, 好過打份牛工和 .....

但佢只是"帥奶" 一名 ...., 對各樣風險又明白多少 ..... 往往見好唔識收 .... 俞瞓就俞多 ... 只希望佢走得快

samuelsum 發表於 2008-10-27 22:39:54

SamSam,

Please let me know the impact when drop below 10,000

一萬唔出奇,但要睇時間有幾長,長的話會引發一連串信心及消費問題...
你可能見到大家x 好多人, 咩咩鮑魚無晒人...酒樓伙記多過客
樓市先會真正咁跟住跌, 以往高位一插30%, 今次咁大鑊, 可能40%
失業問題會增加, 可能到6%; 相信政府會在基建上加碼去支持經濟

不過, 以我而家的觀察, 會在十二月及下年四月前; 公司會出現裁員潮 - 係咪10,000都照炒o架啦 (老闆唔想俾雙糧及bonus, 可能小弟到時都踎响屋企)

應該國內工業會最差(包括大量港商), 會繼續有倒閉結業; 數量一定唔細, 而家過萬, 再可能多一萬家...主要是銀行一定唔會借短錢; 而很多廠是靠借來頂的
再而年尾債主上門, 叫極無錢還, 又可以點呢 :?:

最後, 今次香港升浪從沙士到高位, 成三年有多, 個跌市可能有好長時間...低迷可能去到兩年咁上下...先補充返個元氣

kk_ho 發表於 2008-10-28 01:56:42

Sam Sam,

Let me know what happen if below 7,000 point.

samuelsum 發表於 2008-10-28 11:01:39

真的話, 都幾大鑊 ... 因為個問題是假設性, 所以我都作出一定的假設, 以下的都是估計; 不能100% 反映現實情況, 請大家留意

7000的話, 可能會令金融機構出現好大現金問題, 相信有咁既日子, 好多客都還唔到錢, 就算有得還都可能係債務重組, 收返個本, 利息收唔到, 銀行冇錢賺

一切商業活動全面停頓, 真正的大蕭條...金融架構都有危險的話就好難恢復

香港有可能好似日本, 搞極都上唔返山峰...更可佈的是阿根廷, 廿多年前南美強國, 生活富裕可比香港, 今日好彩還有農產品照住; 講句唔好聽, 經歷阿根廷風光的中年人, 可能有生之年都見唔返果段好日子 (只因金融出現結構性問題)

之但係香港銀行算係世上少有的保守, 會作出更保守的態度; 其實會使社會更安全, 因為香港沒有真正中央銀行, 真係有咩事都係靠佢o地自己...我諗唔會衰到好似上面的例子 - 到而家香港最重要是要保住個聯繫匯率制度, 貨幣穩定是基礎 :!:

另外, 今日反彈唔代表o的咩, 唔係升市; 應會再插...唔彈唔郁重好過

唔寫啦, 公司有多o野搞, 有機會先再講

SSWONG 發表於 2008-10-28 11:11:26

Good luck everybody......

kk_ho 發表於 2008-10-28 20:13:05

SamSam,

Sorry to my dirty mouth.

It will 7,000. before DEC.

My friend told me.

alfcat 發表於 2008-10-28 21:36:52

Sam,

You work in the Financial field?

CAT

alfcat 發表於 2008-10-28 21:38:03

Just realised that I just need two more postings here to make the RECORD 1000 hits

autumnleaf 發表於 2008-10-28 21:38:05

03年沙士時恒指最底位 8000, 個時 D 人都重有保到份工, e+ 個大勢咁差,

個個都怕無左份工, 年底個經濟基調真係重差過沙士時, 再插深 D 都有可能,

港股係跟隨外圍走, 美國大選前美股通常都頂得住, 等美國大選後經濟點走,

美國經濟唔回復正常, 全世界都無運行 ... (diy 都要忍下手先, fever 減價 la)

autumnleaf 發表於 2008-10-28 22:20:48

alfcat,

you got it !
頁: [1] 2
查看完整版本: o的投資點算