查看: 107126|回復: 280
打印 上一主題 下一主題

Seas x Focal Scala

關閉 [複製鏈接]
ayuen 發表於 2012-5-7 12:17:13 | 顯示全部樓層
M10一佰個,Utopia scala四拾個,DIYer用a fraction of the price打造高級,超級音響器材。
超鐘意酒桶型聲箱,有實際,又有姿勢,砌得又睇得,屋企擺件藝術品老婆無詐形!
ayuen 發表於 2012-5-7 13:15:46 | 顯示全部樓層
回復 1# tmmi
Thomas兄,得閒post對10吋鎂盤比各師兄昅昅 米國人話齋,big is beauty.
ayuen 發表於 2012-5-7 14:03:22 | 顯示全部樓層
回復 4# martin88
馬兄,今次出動鐳射鎗,stay tuned.
ayuen 發表於 2012-5-7 15:09:42 | 顯示全部樓層
回復 13# tmmi
橙溝綠,米襯藍,杏加橙,創意無限,
ayuen 發表於 2012-5-7 15:16:42 | 顯示全部樓層
回復 10# martin88
Terminator 20年前已經用來射人,我地HK Hifi DIYer用得遲,我應該一早引入來應用。
ayuen 發表於 2012-5-7 15:21:02 | 顯示全部樓層
回復 18# i886
係囉,又俾呢D師兄掃倒,開聲後我D三文治盤可能要填洞!
ayuen 發表於 2012-5-7 15:51:26 | 顯示全部樓層

回復 23# i886
佛頭兄你要搵定6072同5687比部M10囉。AN掃左好多,已經要買貴米了!
BG同cat 7線留到比你,但NOS膽我每款只得兩套,實在無能為力。寄望modi sir找到啦!
ayuen 發表於 2012-5-7 16:05:17 | 顯示全部樓層
回復 24# i886
多謝佛頭兄支持!呢對老友跟左我20年,我會幫佢翻身做酒桶型箱。會比對Seas x Scala 大一個碼,接近Grand Utopia。明天開鐳射激光鎗射佢地D頂底板出來!
ayuen 發表於 2012-5-7 16:18:50 | 顯示全部樓層
回復 26# tmmi
CDPRO2 transport今個星期到,510師兄幫手裝機搞cat 7 cable,佢去廁所都唔得閒。
我諗緊將CDPRO2同1955原子鐘分體,兩舊變四舊,遲D電源都分體,四舊變五舊...8802個原子鐘又分體!本來買電源及訊號線都買窮,但cat 7線咁平,怕乜!
我係咪short左?
ayuen 發表於 2012-5-7 16:34:12 | 顯示全部樓層
回復 29# i886
用laser打左頂底板就交俾木工師傅做圍邊桶型,我識都唔敢係屋企開鋸!最後仲要焗汔車漆油,我對老友前面面板加炭纖。如果focal grande 賣兩三球,我點都要幫我對老友著套靚衫。
ayuen 發表於 2012-5-7 16:40:14 | 顯示全部樓層
回復 33# tmmi
自從M10入主後,我整乜老婆都唔投訴,block埋個花園境都得!所以下一步找到JBL375中音就會開工做對15"鈷磁back load horn嚟玩。
ayuen 發表於 2012-5-7 16:46:04 | 顯示全部樓層
玩design, 猛男最勁原裝黑+橙,佢話要杏+橙
tmmi 發表於 2012-5-7 16:38

林保堅尼綠或橙,sharp到爆!橙色容易襯木傢具。
ayuen 發表於 2012-5-7 16:52:10 | 顯示全部樓層
回復 38# i886
佢同工人都搞到滿屋花,互相respect對方嗜好。Thomas兄都同老婆好sweet架!
ayuen 發表於 2012-5-7 17:06:05 | 顯示全部樓層
回復 33# tmmi
Thomas兄你玩到三路喇叭,仲要頂班高中低,高效率加有超強分析力,少少嘢都分辨到,我驚你到時都分拆再分拆呀!
ayuen 發表於 2012-5-7 17:25:54 | 顯示全部樓層
回復 41# i886
花園每日都有好多動物朋友探訪,松鼠、雀仔、青蛙等,不過今朝又來了不速之嚇,搞到老婆同雀仔鬼殺咁嘈。春天到,蛇哥又出來搵食,工人話自來蛙一家五口唔見左兩隻,唔知係咪比佢吃左!

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?註冊

x
ayuen 發表於 2012-5-7 17:53:39 | 顯示全部樓層
隔鄰個花王話呢轆叫水律蛇,唔毒嘅,但佢見過有青BB好毒嘅青足蛇出現,叫大家要小心!
ayuen 發表於 2012-5-7 17:58:11 | 顯示全部樓層
琴晚同老婆飲紅酒聽黑膠,聽到成3點,攪到依家重WingWing地
tmmi 發表於 2012-5-7 17:52

對酒當歌,人生幾何?仲係同honey添!我都聽歌飲嘢,不過係奶茶或豆漿
ayuen 發表於 2012-5-7 18:07:28 | 顯示全部樓層
回復 48# manlam168
Manlam兄咁遲至嚟!等你好耐啦,無打乞痴咩?我走啦,去游水做運動,明天幫你地鐳射打板呀。
ayuen 發表於 2012-5-7 19:51:12 | 顯示全部樓層
我鯨魚幫都啱啱係水游左上泥。Thomas兄對嘢今次DIY到咁勁,直迫廠機,又真係幾難答嗲,木工師傅亦唔知收幾多錢,laser打左D板有圖則盡快約報價。
ayuen 發表於 2012-5-7 20:11:50 | 顯示全部樓層
你帶對好sexy嘅女入屋就話唔比啫,呢對咁sexy喇叭你老婆高興都嚟唔切,你日日一早就返歸。
ayuen 發表於 2012-5-8 21:56:08 | 顯示全部樓層

鐳射激光打印酒桶身材.

左邊是我對Eton嘅新衫,右邊是Seas Focal,10吋低音箱唔係小嘢架!

Seas Focal三款contour template.最右是頂底板原尺寸。中間一塊offset左25mm(一吋)。左邊一塊offset左router嘅距離,木工師傅用呢塊guide住就可以鑼到一吋厚嘅MDF頂底板。

左右兩邊一 吋MDF板每隔一吋鑼坑,咁就可以屈曲圍埋兩塊頂底板落膠水做成酒桶身型,D坑用飛機膠水溝木或鋁粉,或Manlam兄建議嘅瀝青(有damping作用)填充,

膠水干後用router鑼開三件,黐翻D頂低板搞掂。開喇叭窿,打磨、噴油、入焗房,收工...D木工師傅。我講就識,要我落手做?閃!

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-8 22:11:31 | 顯示全部樓層
Laser D厚纖維板或鐵片嘅強度仲勁!唔得,戴番個太陽鏡先。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-8 22:12:28 | 顯示全部樓層
回復 66# tmmi
Yes buddy...
ayuen 發表於 2012-5-8 22:44:34 | 顯示全部樓層
坦克,M10,無人駕駛,鐳射激光鎗,下次唔知用乜出征?仲有D防彈布,除左射人,保護下自己都好。
ayuen 發表於 2012-5-8 23:32:12 | 顯示全部樓層
無嘢撈又多一條出路:body guard
ayuen 發表於 2012-5-9 00:02:13 | 顯示全部樓層
Good for me.我夠老...資格
ayuen 發表於 2012-5-9 00:05:32 | 顯示全部樓層
回復  i886

用埋LASER開版样,睇落重勁過睇星球大戰,應該是全港DIY喇叭首用的弟一個版样,勁到爆,HK DIY sp ...
martin88 發表於 2012-5-8 23:16

Thomas兄決定要玩呢對嘢時,除左CAD/CAM,木工呢家嘢我乜都幫唔到!拿起部腦喺火車度咪設呀設,計呀計囉。飛機大炮都造到,無理由酒桶做唔到。最後決定攞死光鎗射佢。
ayuen 發表於 2012-5-9 21:50:16 | 顯示全部樓層
回復 82# i886
佛頭兄,You are on the spot already!好多謝你出手相助,將10"鎂盤嘅小高峰鏟除。 功德無量啊!
ayuen 發表於 2012-5-9 23:57:09 | 顯示全部樓層
鎂盤無左高峰,呢到多返兩個!如來神掌有邊招係兩隻手架?
ayuen 發表於 2012-5-10 15:36:18 | 顯示全部樓層
今天開router鑼酒桶MDF頂底板,咁大個佬第一次開鑼機,一切安全為先,開機,發覺轉數
頗高,離心力令router有小小fing,搵塊炮灰板試鑼,先鑼8、9mm深,慢慢推,掌握左要用
幾多力,覺得12mm厚分兩次鑼適合,去馬。

用G-Clamp夾住塊laser template落MDF,Router壓在template邊,一分鐘就鑼好一邊,
theoretical諗嘅同practical出來嘅差無幾,兩塊頂底MDF機岀世了.

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-10 20:06:27 | 顯示全部樓層
回復 92# tmmi
慢慢來,最緊要安全!
ayuen 發表於 2012-5-10 21:35:25 | 顯示全部樓層
記住帶goggle同mask,MDF(Medium Density Fibre)板含化學品,都好毒架!
ayuen 發表於 2012-5-10 22:30:22 | 顯示全部樓層
回復 96# martin88
Manlam師兄過晒料比我。做足功課,事半功倍
ayuen 發表於 2012-5-11 17:16:24 | 顯示全部樓層
心有0犀!?嗰日傾緊呢樣嘢,真係無位嘅藏係對喇叭腳都好。
ayuen 發表於 2012-5-11 19:08:59 | 顯示全部樓層
嘩嘩嘩,好正呀!柴嘩嘩,享受落手落腳做嘅樂趣
ayuen 發表於 2012-5-11 20:39:20 | 顯示全部樓層
回復  tmmi

嘩~咪重有17日工要開?慢慢來,安全致上 (好靚D手工),幾時幫我整對呀 ...
martin88 發表於 2012-5-11 18:58

X2吖唔該。
ayuen 發表於 2012-5-12 13:07:09 | 顯示全部樓層
仲多多鬼主意,我就快連自己最後一件嘢:半塊加四塊,都自己做
ayuen 發表於 2012-5-12 18:23:24 | 顯示全部樓層
好難燒得熔嘅嘢唔可以做四塊半。假嘅炭織花紋紙做裝置可能得,遺留定言比屋企人先。阿仔實話啋啋啋!人終需一別,正常嘢。
ayuen 發表於 2012-5-13 14:22:45 | 顯示全部樓層
My 20 years old friends will be rejuvenated soon to Eton x Green Apple. Unfortunately human being can't.

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-13 20:01:22 | 顯示全部樓層
橙色係暖色,襟睇同襯一般家具,我乜色都無所謂,老婆唔詐型就得。
昨天睇過對Grande Utopia,六呎高,好有氣勢。
ayuen 發表於 2012-5-13 20:28:13 | 顯示全部樓層
回復 117# tmmi
昨天佛頭兄帶我去逛街,喺一間二手店碰到呢對嘢,明天你有空可以齊齊去睇下。
ayuen 發表於 2012-5-13 21:40:04 | 顯示全部樓層

Lambo orange is very sharp.明天繼續尋找木工師傅為我們打造artistic喇叭箱。

本帖子中包含更多資源

x
ayuen 發表於 2012-5-14 11:51:56 | 顯示全部樓層
再多半個好消息,我個死黨除左死光鎗,仲有部大型鑼機,鑼到1米成2米嘅嘢,仲有噴油房,焗房等設備,我比左原設計圖紙及改酒桶設計佢睇,佢話CNC D坑,單元、調諧管開窿都is a piece of cake,準確度3N(99.9%)以上。不過佢對音響及木工不孰識,要我去廠監工,MDF板亦係大陸料,除非我地自己搵或送到料去佢大陸間廠。
佢只收返我地machine time,料同人工錢,一對箱估計幾千港紙。連埋你地D單元,補品料分音,造價都係好鬼平喎!我都要做一對。
ayuen 發表於 2012-5-14 12:16:55 | 顯示全部樓層
又搵人做,又自己試做下,學Thomas話齋,兩舊幾水塊MDF.當玩proof of concept都好。
ayuen 發表於 2012-5-14 13:22:27 | 顯示全部樓層
我個人當然讚成,有比較才有進步嘛,乜喇叭都可以,贏輸都無所謂,輸左no hard feeling.仲可以研究點改善,不過D師兄要做呢對嘢就要自己動手或找木工師傅代工。
ayuen 發表於 2012-5-14 13:58:50 | 顯示全部樓層
Well said 馬田兄冖,難得猛男兄話對箱都DIY.欽敬欽敬!
ayuen 發表於 2012-5-14 14:10:02 | 顯示全部樓層
回復 129# tmmi
佢有木工底子,開鋸難唔到佢,我唔係呢科,又唔賭,唔駛斬手指戒!鑼過就算、怕怕。
ayuen 發表於 2012-5-14 14:11:31 | 顯示全部樓層
馬師傅係咪你幫手搬喇叭先
tmmi 發表於 2012-5-14 14:06

馬兄老唔老?又一老馬有火?!
ayuen 發表於 2012-5-14 21:21:04 | 顯示全部樓層
We'll meet with a Hong Kong carpenter master tomorrow. See who can render us the best service.
ayuen 發表於 2012-5-17 20:09:58 | 顯示全部樓層
磨刀廿載,盡在一招
tmmi 發表於 2012-5-17 17:36

估唔到猛 真係咁猛,上晒火,桶型長型乜型兩下手勢就搞到出來,師兄即係師兄,近呀!